El ‘Catalangate’ té el seu ‘pequeño Nicolás’

Elies Campo ha enganyat periodistes, agències de comunicació, la Viquipèdia o organitzadors de congressos fent-se passar per un alt càrrec de Telegram

Elies Campo en un encontre d'experts en tecnologia digital a Romania i en entrevistes a Expansión, ARA i TV3

El coordinador de l’informe Catalangate realitzat pel laboratori canadenc de recerca en tecnologia i drets humans The Citizen Lab, Elies Campo, no només ha enganyat aquest centre, fent-se passar per un ex-directiu de l’empresa Telegram, sinó que també ha fet servir aquesta falsa ocupació per aconseguir prestigi personal, entrevistes a nombrosos mitjans de comunicació o accés a trobades i congressos internacionals. Les publicacions The New Yorker, el diari ARA, Catalunya Ràdio, mitjans com Nació Digital, El Mundo, 20 minutos o Expansión o la pròpia Viquipèdia han estat víctimes del seu ús fraudulent d’un càrrec que mai no ha tingut, com va aclarir a El TRIANGLE el portaveu de Telegram, Remi Vaughn, el passat 5 de maig. Elies Campo ha actuat com Francisco Nicolás Gómez, conegut com el pequeño Nicolás, que es va infiltrar en les altes esferes del poder polític i econòmic espanyol fent-se passar per un agent del servei secret espanyol CNI.

Al seu currículum de Linkedin i al que figura al seu web personal, Elies Campo hi fa constar que va treballar des del setembre de 2015 al desembre del 2021 a Telegram, a l’àrea de Creixement, Partenariat i Desenvolupament de Negoci. En algunes entrevistes i conferències hi apareix com a treballador d’aquest departament però en moltes es presenta o se’l presenta com el seu director o màxim responsable. A l’entrevista que li va fer Antoni Bassas, per l’ARA, el 22 d’abril, quatre dies després que The Citizen Lab presentés el seu Catalangate, es va referir a Campo simplement com ex-treballador de Telegram. En canvi, el redactor de RAC1, Víctor Endrino, en resumir la seva intervenció al programa El món a RAC1 del 21 d’abril, va escriure que “en sortir de Whats App no va trigar gens a passar-se a la competència, Telegram, on el 2015 va fitxar com a cap de creixement, associacions i desenvolupament de negoci, fins a finals del 2021”.

Ronan Farrow, a l’article The New Yorker que es va publicar el mateix dia que es va donar a conèixer l’informe de The Citizen Lab, va introduir Elies Campo dient que “ha estat anys treballant per Whats App i Telegram a San Francisco, però acaba de tornar a casa recentment”. Va anar als estudis de Catalunya Ràdio en dues ocasions el febrer de l’any passat. El 5 de febrer, al programa Popap, van explicar que quan va deixar de treballar a Whats App “va fitxar per Telegram, on actualment és el cap de Creixement, Acords i Desenvolupament de Negoci”.  A Revolució 4.0, el 21 de febrer, el van presentar com a “directiu de la plataforma social Telegram”.

La intervenció pública d’Elies Campo amb més ressò ha estat la que va fer al programa FAQS de TV3 el passat 23 d’abril. S’hi va estar una hora però no van fer referència al seu currículum personal. Al rètol que va aparèixer en pantalla en diverses ocasions mentre parlava s’hi podia llegir “coordinador del grup de recerca de The Citizen Lab”. A la Vikipèdia sí que se li confereix categoria de directiu. Hi diu que és “responsable de desenvolupament de negoci”. A El Mundo, en un apunt biogràfic publicat fa uns dies, donaven per bo que era “responsable de Creixement i Desenvolupament de Telegram”.  A 20 minutos és “el teleco de Telegram”, a Nació Digital, “el primer català que va treballar a Whats App, actualment a Telegram” i a l’agència de comunicació Intermèdia, “director de Desenvolupament de Negoci de Telegram”. A Expansión van publicar l’octubre de 2020 que des del 2015 té “un nou lloc a l’àrea de Desenvolupament de Negoci de Telegram”. A Viquipèdia també és responsable de desenvolupament de negoci de Telegram.

Posats a enganyar també va participar, el 14 de juliol del 2020, en un webinar del centre universitari La Salle, on va estudiar Tecnologia sense acabar la carrera, i van dir d’ell que “actualment treballa a Telegram com a desenvolupador, creixement i partnership”. Apareix fins i tot en un llibre electrònic: “Barcelona startup. Història i històries del sistema tecnològic digital més gran del sud d’Europa”, de Mar Galtés. Aquí és “director de Creixement, Acords Comercials i Desenvolupament de Negoci a Telegram Messenger”.

Aquests anys, hem vist “Elies Campo, de Telegram”, en la llista d’experts que van participar al Tech Spirit de Barcelona, que va substituir el 4YFN del Congrés del Mòbil que no es va poder celebrar el 2020 per culpa de la pandèmia.  Apareixia al costat del cuiner Ferran Adrià o de l’empresari audiovisual Tatxo Benet, de Mediapro. El juny del 2021 no es va perdre la sortida a borsa de l’empresa de telefonia Parlem, en un acte on hi van ser presents el conseller de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, o l’economista Xavier Sala i Martín. El juliol del 2018 havia participat a Romania en l’encontre d’experts en tecnologia Techsylvania. Allí va ser “Partnership & BD Director at Telegram”.

Tot un “pequeño Nicolás” a la catalana, doncs, en l’arrel de l’informe sobre espionatge que ha convulsionat la política del país les darreres setmanes. Des de que Remi Vaughn va informar a EL TRIANGLE que “el senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer un treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”, ha deixat de prodigar-se als mitjans de comunicació. Fins i tot, Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, no l’ha inclòs en la querella que ha presentat per denunciar l’espionatge telefònic a què es refereix l’informe coordinat per ell.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.