El suport de mitjans de comunicació russos a Carles Puigdemont li passa factura per la invasió d’Ucraïna

Els mateixos diaris i canals de televisió que contribueixen a difondre la causa de l’ex-president són ara eines descarades de propaganda de la guerra i els bombardejos de Putin

Notícies de Sputnitnews Mundo i Komsomolskaia Pravda amb articles sobre Carles Puigdemont i la guerra d'Ucraïna

L’independentisme liderat per l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont compta amb el suport de mitjans de comunicació russos arrenglerats amb la voluntat de Vladimir Putin de potenciar tots aquells conflictes que afebleixin la Unió Europea. Mitjans com Russia Today o Sputnik han fet d’altaveus dels plantejaments independentistes abans i després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Aquest suport s’ha concretat en nombroses informacions i articles sobre el procés independentista i, també, amb entrevistes al propi Puigdemont. Ara, aquests mitjans justifiquen la brutal guerra desfermada per Putin a Ucraïna i, clar, això passa factura als que els hi han donat canxa i credibilitat els darrers anys.

Les informacions favorables a la causa de Puigdemont i l’independentisme que defensa han estat presents des de fa temps però, el 2019, coincidint amb les visites a Moscou del cap de la seva Oficina, Josep Lluís Alay, es van disparar. Aquell any, Puigdemont va ser entrevistat per quatre mitjans russos: els canals de televisió Russia Today, Sputnik i Rossiya 24 i el diari Komsomolskaia Pravda. El 2017 ja l’havia entrevistat l’ex-primer ministre escocès Alex Salmond i el 2021 n’hi faria una altra un redactor d’aquesta televisió pública russa.

Komsomolskaia Pravda va publicar l’entrevista amb Puigdemont el 21 de gener, i va destacar aquesta frase seva: “La Barcelona independent també serà amiga de Moscou”. Aquest diari també va publicar, el 26 d’octubre, un article de l’ex-president de la Generalitat en el qual comparava els processos històrics de Catalunya i Rússia. “La lluita per la llibertat és un deure de tota persona, sobretot si aquesta lluita es refereix a la llibertat col·lectiva. Res del que gaudim avui a Catalunya es va aconseguir sense els sacrificis de les generacions anteriors, i la història russa n’és un exemple”, va escriure. De l’interès dels mitjans russos per les activitats i opinions de Puigdemont en donen mostra, per exemple, els 150 articles en què el van citar l’any passat al portal en espanyol de Sputniknews.

Aquests mitjans s’han salvat de la repressió del règim de Putin contra els mitjans de comunicació russos independents i crítics amb la seva guerra. Són propagandistes dels seus arguments per justificar-la i difonen sistemàticament notícies falses i informacions despectives envers els dirigents dels països que s’hi oposen. La Unió Europea ha bloquejat Russia Today i Sputnik. A Russia Today, Puigdemont va ser entrevistat el 12 de desembre per l’ex-president de l’Equador Rafael Correa. El 2017 ja l’havia entrevistat l’ex-primer ministre escocès Alex Salmond per un programa d’aquesta televisió russa i el 2021 n’hi faria una altra un dels seus redactors. Als països de la Unió Europea no es poden veure ja els vídeos d’aquestes entrevistes.

El canal en espanyol de Sputniknews encara és accessible i hi trobem textos com aquest: “Joe Biden va tractar el president rus, Vladimir Putin, de ‘criminal de guerra’. Tanmateix, el 1998 va ser ell mateix, quan ostentava el càrrec de senador, qui va fer una crida a bombardejar Iugoslàvia i molts consideren que és el responsable directe de la mort de milers de civils i nens serbis”.

Rossiya 24 explica així les raons de la invasió d’Ucraïna: “El 24 d febrer, el president de Rússia va llançar una operació militar especial al territori d’Ucraïna perquè les repúbliques de Donetsk i Lugansk li van demanar ajuda front a l’agressió de Kiev. L’objectiu de l’operació és ‘la desmilitarització i la desnazificació’ d’Ucraïna”. Al portal d’aquest mitjà hi trobem notícies com “Ex-assessor del Pentàgon: l’exèrcit rus està duent a terme l’operació amb molta cura” o “Mitjans xinesos: Les mans de l’OTAN estan tacades de sang”.

Komsomolskaia Pravda feia apologia de la intervenció de Putin en el concert que es va celebrar a Luzhniki, aquest divendres dia 18, i destacava una frase del president rus: “Aquestes tempestes formaran part de la glòria de Rússia”. Aquell dia un dels reportatges destacats d’aquest diari era “Herois en primera línia: el sergent que va matar personalment 10 emboscats nacionalistes. I uns altres 13 neonazis es van rendir i van revelar els plans del seu comandament”.

L’hemeroteca i el dia a dia dels mitjans russos que mimen Puigdemont s’han convertit en un greu problema d’imatge i credibilitat per l’ex-president de la Generalitat i els seus seguidors.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.