Tinent general Álvarez-Espejo: “L’Exèrcit és Catalunya”

L'exinspector general de l'Exèrcit diu que "mai" es va pensar en les Forces Armades per aturar el procés independentista

El tinent general Ricardo Álvarez-Espejo, militar retirat que va ostentar el comandament de la Inspecció General de l’Exèrcit, ha afirmat que “mai, mai” es va contemplar la possibilitat que les Forces Armades intervinguessin per aturar el procés independentista a Catalunya. El tinent general Álvarez-Espejo ha dit que “en cap cas es va contemplar o va estar sobre la taula la intervenció de les forces armades, que com he dit estan al servei de la societat, i al servei de Catalunya com a part de la societat espanyola”.

Ricardo Álvarez-Espejo va ocupar la Inspecció General de l’Exèrcit des del setembre del 2013 fins al març del 2017. Aquesta institució té la seu al Palau de Capitania General de Barcelona, ubicada a l’antic convent de la Mercè de la capital catalana. El militar retirat ha afirmat que va marxar de Catalunya amb un sentiment de frustració perquè no es va arribar a cap entesa entre l’administració catalana i la de l’Estat per evitar els moments àlgids del procés.

El tinent general ha assegurat, en declaracions al programa Cafè d’idees de RTVE, que “mai, mai” es va pensar en el fet que les Forces Armades prenguessin part de la resposta de l’Estat a les pretensions independentistes, perquè “l’Exèrcit és una institució que està al servei de tots els ciutadans i de tota la societat espanyola, i no pot intervenir contra la societat sinó a favor d’ella. A Catalunya seria impensable perquè l’Exèrcit és Catalunya”. En aquest sentit, Álvarez-Espejo ha defensat que l’Estat té altres eines, en considerar que “es podia aplicar un ús proporcional de mesures coercitives, per evitar-ho, mitjançant les forces de seguretat de l’Estat, mitjançant les resolucions judicial”.

L’exinspector general de l’Exèrcit també ha defensat el paper que va tenir el Servei Militar Obligatori. ÁlvarezEspejo defensa aquesta mena de prestacions en considerar que és “un servei que aconsegueix donar una cohesió social que va fer, amb tots els seus defectes, el servei militar anterior; jo crec que igualava tots els ciutadans, que tenien l’oportunitat de conèixer a molta gent de condicions socials diferents que no tenien l’oportunitat de tractar-se a la vida o de diferents regions”.

Álvarez-Espejo ha dit que “no veuria malament que es pogués donar un servei militar, però senzillament a títol informatiu, un coneixement de què són els estaments principals de la nació, què són les seves forces armades i perquè serveixen, què és el poder judicial; tot això en un període informatiu d’un mes. Jo crec que és bo per obtenir una cohesió social, que era el principal benefici que donava l’antic servei militar”.

En aquest sentit, el tinent general ha defensat que aquesta nova fórmula de servei, “ara mateix seria una cosa impensable que només fos per a homes. La dona és una part essencial, amb les mateixes condicions en les actuals forces armades. Pensar Espanya sense la participació de la dona seria absolutament impensable”.

(Visited 212 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari