BWAW reivindica el paper de la dona com a actiu en el creixement econòmic

La segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), organitzada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, ha començat avui, dia 8 de març, a Barcelona per assolir un canvi real en la igualtat de gènere en l’àmbit empresarial i industrial i accelerar la visibilitat de la dona dins dels diferents sectors de l’economia. L’esdeveniment, que es pot seguir de forma virtual a  la web de BWAW, s’ha retransmès avui des de les instal·lacions de RTVE a Barcelona.

La jornada s’ha iniciat a les 10 h amb un acte inaugural presidit per Maria Eugènia Gay, delegada del Govern a Catalunya, qui ha destacat la importància de lluitar de manera col·lectiva per reivindicar els drets de les dones, els qui estem participant de manera molt activa en el creixement econòmic. En l’àmbit empresarial encara ens enfrontem a un terra enganxós i un sostre de vidre que contribueixen a la formació d’una piràmide, la base de la qual compta amb una gran presència femenina, que va disminuint a mesura que s’escala en llocs de responsabilitat.

Laura Pérez, tinent d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha manifestat el seu agraïment per la celebració “d’un esdeveniment en què es tractaran tres aspectes especialment rellevants, com la discriminació per edat, la forma d’ampliar la presència de dones a l’àmbit tecnològic i la bretxa salarial“. 

També hi han estat presents Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, i José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya i la Fundació Incyde. 

Durant l’acte d’inauguració, Pere Navarro ha volgut apuntar que “BWAW va néixer com un acte de rebel·lia, no només per lamentar-nos de la situació actual sinó per reivindicar el paper de moltes dones en l’àmbit econòmic. Des del CZFB estem decidits a treballar per fer una promoció econòmica amb caràcter inclusiu

Per la seva banda, José Luis Bonet ha afegit que “la pandèmia ha estat molt dura, especialment per a les dones, ja que la igualtat de gènere ha patit una reculada, donant lloc a més problemes de conciliació i augmentant la bretxa salarial. En aquest sentit, caldrà redoblar esforços per buscar la paritat en l’àmbit econòmic“. 

 

Les principals barreres de la dona en el món laboral

Durant aquesta primera jornada, el primer debat s’ha centrat en l’anàlisi de l’edat com un dels obstacles del desenvolupament de la dona en el món laboral. Sota el paraigües BSenior, la discussió ha posat el focus en el “edatisme” per plantejar qüestions relacionades amb l’edat quan s’utilitza per categoritzar les persones. 

El debat, moderat per Roser Xalabarder, presidenta de l’Observatori de la Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha comptat amb les participacions d’Elena del Barrio, co-directora de Matia Institut; Iñaki Ortega Cachón, professor a la UNIR; David Roch, professor assistent de la Universitat Pontífica de Comillas; Isabel Oliver, de l’Oficina del secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), i Sara Berbel, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona. 

Durant la conversa, s’ha destacat la importància de trencar amb la visió de la vellesa com una amenaça per a la societat i el valor que aporta el talent sènior a l’activitat productiva del país. D’altra banda, a la sessió també s’ha posat sobre la taula l’exigència que reben les dones pels seus físics a mesura que fan anys, reivindicant la necessitat d’admirar les dones per posar fi a la discriminació per edatisme. Els experts han coincidit que per assolir aquests objectius cal començar des de l’educació.

A continuació, Carolina Pecharromán, editora d’Igualtat dels Serveis Informatius de TVE, ha donat pas a la sessió emmarcada en BEducation per analitzar els projectes educatius en igualtat de gènere. En aquesta temàtica, hi han participat Eugenia Bieto, directora d’ESADE Woman Initiative; Josep Maria Martorell, director associat del BSC, i Cristina Fabregat, responsable de la Direcció Comercial de les oficines de Barcelona de CaixaBank. 

El debat ha estat moderat per Blanca Sorigué, directora general del CZFB i de BWAW, qui ha destacat que “la igualtat de gènere ja forma part de les competències clau transversals en els currículums d’educació de tots els països de la Unió Europea. Des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, en línia amb el nostre compromís amb els ODS, treballem per millorar la divulgació, formació i incorporació al món laboral de les dones“. 

Els experts que han participat en la sessió han posat èmfasi en la necessitat de comptar amb una estratègia i polítiques actives que permetin avançar més ràpidament cap a la paritat i combatre la “síndrome de l’impostor” que pateixen moltes dones. 

En aquest sentit, Bieto ha assenyalat que “a nivell mundial, en màsters, MBA o formació de directius només hi ha entre un 32% i un 35% de dones, mentre que a la formació universitària supera el 50%”.

Finalment, l’esdeveniment ha conclòs amb “la situació de la dona més enllà d’Occident” emmarcat en BInternational. En el debat, moderat per Xavier Mas de Xaxàs, corresponsal diplomàtic de La Vanguardia, han aportat els seus coneixements María Neira, directora del Departament de Salut Pública i de l’Ambient en l’Organització Mundial de la Salut (OMS); Nasara Cabrera, directora general d’Afers Econòmics amb Àfrica del Govern de Canàries; Inma Riera , directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya i la Fundació Incyde; Lurdes Vidal, directora del Departament Món Àrab i Islàmic (IEMED), i la periodista Rosa Maria Calaf.

 En aquesta sessió s’ha posat en valor l’existència del feminisme més enllà d’occident i la importància d’oferir suport mitjançant formació i educació a nivell internacional. Així mateix, s’ha destacat la necessitat de comptar amb programes de gestió cultural i d’inclusió per a les dones que arriben a Espanya per tal que aconsegueixin incorporar-se de manera satisfactòria al mercat laboral.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides