Antifrau investiga presumptes irregularitats en un contracte de Salut de 60,5 milions

L'organisme destaca la "manca d'informació" en els expedients i qualifica de "temeritat" l'avançament de 35 milions per part de la Generalitat

Personal sanitari de l'Hospital Clínic de Barcelona

L‘Oficina Antifrau té oberta una investigació per les presumptes irregularitats detectades en un contracte de compra de material sanitari efectuat per l’Institut Català de la Salut (ICS) durant la primera onada de la pandèmia, el de 19 març del 2020. Segons ha detallat l’organisme en una nota de premsa, l’ICS va contractar l’empresa Basic Devices SL, la qual s’hauria presentat com a intermediària del mercat xinès, per un aprovisionament d’emergència per un import inicial de 60.580.162,50 euros que incloïa mascaretes, vestits de risc biològic, respiradors i equips de ventilació mecànica. L’empresa, però, va aixecar sospites d’estafa, i la mateixa Generalitat va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra, la qual finalment van retirar. El 5 de maig del 2020, l’import del contracte assignat a Basic Devices va reduir-se fins als 35 milions d’euros, la mateixa quantitat que el Govern català va decidir avançar un dia després de formalitzar el contracte.

En els informes relacionats amb aquest contracte, Antifrau assenyala diverses deficiències com, per exemple, el fet que en el moment de la contractació l’empresa no estava inscrita en el sistema de la Seguretat Social ni disposava de cap treballador a càrrec seu. Això, sumat a les incongruències detectades en la declaració responsable de l’empresa contractada sobre la seva capacitat i solvència, podrien indicar la prohibició de contractar Basic Devices segons la llei de contractes públics. L’organisme també destaca la “manca d’informació” relativa als contactes preliminars fets amb l’empresa, els quals havien de garantir que la societat contractada podia fer front a l’encàrrec.

“Les consultes preliminars (…) no han estat ni aclaridores ni transparents”, conclou Antifrau, que assenyala en la nota de premsa que “aquestes mancances informatives inicials varen desactivar qualsevol mecanisme de prevenció, detecció i solució de conflictes d’interès o de lluita contra la corrupció”. D’altra banda, l’organisme assenyala que l’abonament anticipat de 35 milions d’euros que van efectuar el passat 20 de març del 2020 el Departament de la Vicepresidència i el d’Economia i Hisenda a Basic Devices no tindria “cobertura legal” en fer-se abans que entrés en vigor l’article del Reial decret llei que ho permetia. A més, Antifrau remarca que l’abonament es va fer sense que consti “cap justificació documentada sobre la necessitat inajornable i inevitable de fer-ho”. En aquest sentit, qualifica el pagament anticipat com “un acte de temeritat que va suposar haver d’assumir un risc no controlat”.

El passat 9 de febrer d’aquest any, el director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, va posar en coneixement del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i de la directora gerent de l’ICS, Yolanda Lejardi, els informes elaborats per l’organisme sobre el contracte esmentat. Ara, la Generalitat disposa de 30 dies per informar “sobre les mesures adoptades en relació amb les irregularitats que s’hi exposen i els recordatoris i recomanacions que s’hi formulen”. Quan rebi la resposta, Antifrau decidirà si dona per acabada l’actuació i passa a la fase de seguiment o si exigeix més aclariments.

(Visited 179 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari