Els comuns insten Aragonès a defensar un millor finançament per a Catalunya

Jéssica Albiach aposta per la "descentralització i l'autonomia" en contraposició al model proposat pel Govern central

La portaveu d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha presentat avui la seva proposta per a un nou model de finançament de les comunitats autònomes basat en la “descentralització i l’autonomia”. Els comuns han instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a assumir com a pròpia la seva idea per a defensar Catalunya.

“La proposta del Ministeri és sens dubte insuficient i a més Catalunya ha renunciat a defensar-se”, ha criticat per partida doble Albiach. D’una banda, al Govern espanyol i la seva proposta, que beneficia, ha dit, les comunitats menys poblades, com les dues Castillas i l’Aragó. I per un altre, al mateix Aragonès i la seva desídia a l’hora de plantejar batalla.

Segons El País, Albiach ha afirmat que el Govern s’ha limitat a exposar “tard i malament” unes succintes al·legacions a la proposta estatal. La líder dels comuns aposta per eliminar tres fons del model de finançament perquè “distorsionen” el repartiment de recursos; en concret, els de suficiència, cooperació i competitivitat.

Els altres quatre pilars de la proposta presentada per Albiach són incrementar els recursos gestionats per Catalunya en relació amb els gestionats per l’Estat; augmentar l’autonomia financera de l’administració; aclarir els nivells d’anivellament, i impulsar una agència tributària catalana en col·laboració amb l’estatal.

“No pot ser que els territoris que més aportin tornin a quedar en la cua”, ha denunciat Jéssica Albiach. Per part seva, el Govern ha renunciat a batallar per la millora del model de finançament per a centrar-se en el conflicte polític amb l’Estat i no contempla incloure la qüestió en la taula de diàleg. El Departament d’Economia ja va criticar que la idea plantejada pel Govern central perjudicaria Catalunya.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari