‘The Economist’ degrada Espanya a democràcia “defectuosa” per la renovació pendent del CGPJ

Els analistes de la publicació passen factura per l’estira-i-arronsa partidista

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Pablo Casado

Espanya ha estat degradada de “democràcia plena” a “democràcia defectuosa” en l’índex de qualitat democràtica que publica anualment The Economist, ja que ha obtingut l’any 2021 menys de 8 punts dels analistes del setmanari britànic.

Després d’haver rebut 8,12 punts el 2020, ha caigut fins als 7,94 per la incapacitat dels grans partits de pactar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un bloqueig en la cúpula de l’òrgan de govern dels jutges que ha afectat la valoració que rep en l’apartat de la independència judicial.

“L’òrgan de govern dels jutges treballa en funcions des del 2018, i no hi ha hagut acord sobre el nomenament de nous jutges, cosa que necessita una majoria de tres cinquenes parts de les Cambres”, descriu The Economist.

Les puntuacions del 2021 situen Espanya ara en el 24è lloc. El 2020 es trobava en la 22º posició. Espanya va assolir una nota màxima història en aquest índex de 8,45 el 2008, però els darrers anys, d’ençà de les mesures legals adoptades pel govern de Mariano Rajoy contra l’independentisme, es va situar en el llindar que separa les categories de “democràcia plena” i “democràcia defectuosa”.

(Visited 150 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari