La pandèmia empitjora la situació socioeconòmica de la comunitat gitana

La Fundació del Secretariat Gitano denuncia que s'han accentuat els discursos d'odi contra el col·lectiu

Curs de formació de la Fundació del Secretariat Gitano

Foto: @gitanos_org_CAT

La pandèmia ha impactat de ple en les condicions socioeconòmiques de la comunitat gitana. Com ha avançat Catalunya Ràdio, la Fundació del Secretariat Gitano s’ha vist obligada a incrementar els seus esforços per poder atendre les famílies que s’han quedat sense feina o que no disposaven de les eines necessàries perquè els seus fills poguessin seguir les classes en línia. “Hi ha hagut moltes famílies que han perdut la feina i s’han quedat en una situació de precarietat absoluta. Molts han demanat suport per menjar i d’altres perquè els nens poguessin continuar les classes, perquè no tenien equips informàtics ni tan sols una connexió d’internet en condicions”, ha explicat al mitjà citat una orientadora laboral de l’entitat sense ànim de lucre.

La fundació, que lluita per la igualtat d’oportunitats de la comunitat gitana, treballa principalment en l’àmbit de la formació i la inserció laboral, però amb la covid-19 aquests aspectes s’han desplaçat a un segon pla, prioritzant l’atenció d’altres urgències. “Han necessitat acompanyament, informació, ajuda per fer la petició d’un ingrés mínim vital… La gent no sabia com fer-ho”, ha recordat la directora del Secretariat Gitano, Carme Méndez, qui ha afirmat que l’entitat ha hagut de fer “un gir cap a l’atenció bàsica”.

La discriminació i els estereotips envers els gitanos s’han accentuat durant la pandèmia, sobretot en les xarxes socials, i la fundació va denunciar davant la Fiscalia cinc casos de propagació de rumors falsos i delictes d’odi contra la comunitat gitana. Segons un estudi de l’entitat, en els discursos contra el col·lectiu que més van circular els acusaven de trencar el confinament i de ser transmissors del virus, unes idees que, pels membres de la fundació, són fruit dels estigmes que existeixen envers els gitanos.

(Visited 68 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari