L’AMB inverteix 26 milions per impulsar la fotovoltaica

Els ajuntaments fomenten l’energia solar per ser 100% renovables el 2030

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa amb l’objectiu d’aconseguir que els ajuntaments que en formen part siguin 100% renovables l’any 2030. El consum i les emissions dels edificis municipals i de l’enllumenat públic han de ser neutres. És per això que, dins del Programa Marc d’actuacions en Energia i Clima (PMEC), l’AMB ha impulsat la construcció de 215 instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum que comportarà una inversió de 26 milions d’euros.

Aprofitar qualsevol espai públic disponible i rendible energèticament és la màxima que ha guiat el treball dels tècnics de l’AMB a l’hora de decidir on instal·lar les plaques fotovoltaiques. Les 215 infraestructures s’han ubicat o s’ubicaran principalment a les cobertes dels edificis municipals (142), però també s’han desenvolupat altres punts de generació com els aparcaments solars (5), les fotolineres (40) i les fotolineres V2G o Vehicle to Grid (4). Aquesta és una tecnologia innovadora basada en la gestió de la càrrega bidireccional, que transforma els vehicles elèctrics en grans bateries mòbils que interactuen intel·ligentment amb la xarxa per alimentar els edificis.

Les instal·lacions se situen prop dels punts de consum, la qual cosa permet reduir les externalitats negatives que produeixen i repartir-les pel territori.

En paral·lel, una altra línia important de generació d’energia verda són les cobertes biosolars. Es tracta d’unes infraestructures que combinen les cobertes verdes i fotovoltaiques. Per tant, contribueixen a la generació d’energia neta (de baixes emissions i sense sorolls) i fomenten el verd urbà. D’aquesta manera, es millora la qualitat de l’aire urbà, a més d’aportar altres serveis ecosistèmics. Així doncs, són una solució integral amb múltiples beneficis ambientals.

Les cobertes fotovoltaiques s’ubicaran a les teulades de 142 edificis municipals. D’aquests, 80 són escoles i 20 en poliesportius, mentre que les 42 restants són espais diversos, com per exemple centres sociosanitaris. A més, l’AMB ha inventariat el potencial dels 3.000 immobles públics dels ajuntaments metropolitans i els ha ofert una eina molt útil a l’hora de determinar quines han de ser les inversions municipals en matèria d’energia solar. Els consistoris l’han aprofitada per redactar els projectes presentats per optar als fons europeus.

El pla de cobertes fotovoltaiques és ambiciós i permetria produir 50 mWp, la meitat dels 100 mWp necessaris per assolir l’objectiu que els ajuntaments siguin 100% renovables el 2030 sempre que es redueixi el consum municipal a la meitat de l’actual.

L’eficiència energètica és clau. Avui dia, la generació d’energia solar és de 16 mWp. L’AMB confia a incrementar-la en 5 mWp més d’aquí al 2023.

Fins ara, la inversió consolidada és de 20 milions d’euros i l’energia generada equival al consum anual de 9.000 llars. A més, s’estalvien 5.878 tones de CO₂, el mateix que plantar 293.000 arbres.

El programa compta amb una inversió de 26 milions d’euros. Aquesta xifra situa l’AMB com a líder estatal pel que fa a l’aposta per l’energia neta en l’àmbit local. Si les previsions més optimistes es compleixen, l’administració metropolitana estima que podrà afegir uns altres 5 milions provinents de fons publicoprivats i 7 dels Next Generation abans del 2023.

“Prioritzant les energies renovables protegim el medi ambient i afavorim econòmicament la ciutadania, contribuint a reduir-ne el rebut”, diu el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia.

Aquest projecte s’emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat i l’AMB van signar l’any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d’inversió en creixement i ocupació per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.

(Visited 186 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari