La família Nazarbàiev (Kazakhstan) continua impedint que els veïns i els turistes passegin pel camí de ronda de Lloret

La revolta en aquest país centreasiàtic també té ressonàncies a la Costa Brava

La república del Kazakhstan, ubicada entre Rússia i la Xina, viu uns dies dramàtics. Les protestes provocades pel fort augment del combustible d’automoció (GLP) han derivat en una revolta generalitzada contra el règim autoritari instaurat al país, que actualment presideix Khassim-Jomart Tokhàiev.

Per fer front a les manifestacions i als actes de protesta, el president ha donat instruccions a les forces de seguretat de “disparar a matar, sense avís previ” contra la població. A la vegada, Khassim-Jomart Tokhàiev ha demanat ajuda militar a Vladímir Putin per sufocar la rebel·lió que, de moment, ja ha provocat la mort d’unes 40 persones i la detenció d’uns 4.000 opositors al règim.

El Kazakhstan està dominat, des de fa més de 40 anys, pel clan de Nursultan Nazarbàiev, antic primer secretari del Partit Comunista durant l’època en la qual el país formava part de la Unió Soviètica, i, posteriorment, president de la república independent entre els anys 1990 i 2019, quan va deixar el càrrec voluntàriament. L’actual president, Khassim-Jomart Tokhàiev, és l’hereu polític d’aquest clan que governa amb mà de ferro el país i que ha implantat un règim basat en la corrupció i la repressió de la dissidència.

El culte a la personalitat de Nursultan Nazarbàiev és un dels trets d’aquesta república centreasiàtica, on les eleccions sempre han estat una farsa per justificar i garantir la continuïtat del mateix clan de poder. La capital del país, Astana, va ser rebatejada l’any 2019 amb el nom de Nursultan, en honor a l’expresident.

Tot i que, oficialment, Nursultan Nazarbàiev ja no ostenta cap càrrec, la seva ombra i la seva influència continuen sent omnipresents en el govern del Kazakhstan. Per exemple, una de les seves filles, Dariga, és la presidenta del Senat. Per això, durant les protestes d’aquests dies, els manifestants han enderrocat algunes de les estàtues amb la seva efígie que hi ha a les ciutats del país. També s’ha reclamat que se’n vagi del Kazakhstan, com a condició per encetar una nova etapa de veritable transició democràtica.

És probable que si, finalment, Nursultan Nazarbàiev i la seva família acaben abandonant el país –per la indignació i la pressió de la població–, vagin a viure… a Lloret de Mar! I és que en aquesta localitat de la Costa Brava, el clan dels Nazarbàiev és propietari, des de l’any 2007, de l’enorme finca de Can Juncadella.

Concretament, aquesta finca figura a nom de la societat Flinder Data SL, de la qual és administradora Svetlana Kagan Pechur­chik. Però a Lloret de Mar és de domini públic que els seus propietaris reals són Dinara Nazarbàieva, una altra de les filles de l’expresident, i el seu marit. Malgrat les grans mesures de seguretat i el secretisme que envolten Can Juncadella, se sap que també s’hi ha hostatjat, en alguna ocasió, Nursultan Nazarbàeiv, que manté una antiga i estreta amistat amb el rei emèrit Joan Carles I.

La família de l’expresident del Kazakhstan i l’Ajuntament de Lloret de Mar estan enfrontats, des de fa anys, per un enconat conflicte, que ha acabat als tribunals: el dret de pas pel camí de ronda, que voreja el litoral, en el tram que passa per la finca de Can Juncadella.

Al·legant motius de seguretat, els Nazarbàiev impedeixen que els veïns i els turistes puguin transitar per aquest camí. I això que l’any 2019 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a l’Ajuntament en aquest litigi.

La porta d’accés al camí de ronda està oberta, però els vianants que hi accedeixen estan controlats per videocàmeres i, de seguida, són interceptats per guàrdies de seguretat amb gossos que els impedeixen el pas. També hi ha un sistema de megafonia que commina els passejants a fer marxa enrere.

L’Ajuntament ha inclòs el camí de ronda en l’inventari de béns públics del municipi per garantir el seu lliure accés. També ha mobilitzat de vegades la policia local per fer front a les amenaces dels segurates dels Nazarbàiev i protegir els vianants.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.