La plataforma Smart AMB digitalitza la gestió dels serveis metropolitans

L’e-Administració farà més estreta la relació amb la ciutadania

Els inspectors comunicaran als tècnics les qüestions a resoldre d’una manera directa a travès de l’aplicació i la PDA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona treballa des del 2014 per esdevenir una ciutat intel·ligent que presta serveis digitalitzats als 36 municipis que la componen. És el que s’anomena una ciutat de ciutats smart. Per fer-ho compta amb la plataforma Smart AMB, una eina digital que permet a la ciutadania, als tècnics municipals, a les entitats i a les empreses accedir a informació de gestió metropolitana, interconnectant sistemes i oferint dades per a la seva reutilització.

Des d’aquesta aplicació, totes les parts involucrades poden conèixer la gestió de l’espai públic (parcs i platges), detalls de la mobilitat urbana (estat de les parades de bus) o la gestió i tractament dels residus (detecció de queixes per males olors per aportar ràpides solucions). A més, la plataforma creix de manera contínua i té previst incorporar serveis de cartografia, obra pública i gestió de les rondes metropolitanes i dels rius.

En el procés de transformació digital, Smart AMB compta amb l’ajuda de la plataforma SIAMB, un conjunt d’eines tecnològiques que interconnecten els sistemes perquè les dades flueixin sense obstacles. L’evolució constant de SIAMB l’enfronta ara al repte d’impulsar l’administració electrònica (e-Administració) i la carpeta ciutadana.

La creació d’aquesta eina permetrà disposar d’un espai personal per consultar la relació de la ciutadania amb l’AMB i tenir accés, estructurat i transparent, a les dades que l’administració metropolitana disposa dels habitants dels 36 municipis.

L’AMB té com a objectiu garantir un sistema continu d’informació multidireccional i un millor ús de les eines digitals. Així, compta amb una inversió de 5.200.000€, dels quals els Fons FEDER aporta prop de 2.150.000 €.

Aquest projecte s’emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l’AMB van signar l’any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d’inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les smart cities, la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural.

Millor control de parcs i platges

La plataforma Smart AMB permetrà dur a terme un millor manteniment dels parcs i de les platges. La informació arribarà al sistema mitjançant el treball dels mateixos inspectors sobre el terreny o bé gràcies a sistemes de sensorització tecnològica (que en el cas dels parcs permeten controlar el reg), d’informació geogràfica o d’informació meteorològica i olors. La digitalització facilitarà als tècnics gestionar les incidències d’una manera centralitzada i directa.

La infraestructura verda s’aprofita de la tecnologia

Pel que fa als parcs metropolitans, els inspectors poden triar a l’aplicació Smart AMB el parc que s’està inspeccionant i descarregar totes les incidències que estan en curs o afegir-ne de noves. Els principals contratemps es produeixen en l’àmbit de la jardineria (6.312 durant el 2020) les instal·lacions i el mobiliari. Des del 2014, als 52 parcs monitorats mitjançant la plataforma s’han comunicat 144.380 incidències.

En el cas de les platges, l’aplicació ajuda els inspectors a gestionar les incidències en aquests espais. El sistema en detecta fins a 51 tipus diferents: les més habituals són danys o deteriorament d’instal·lacions com ara dutxes, papereres o plataformes. L’inspector les pot avaluar i actualitzar. Des del 2014, a les platges s’han comunicat 96.395 incidències.

A més, darrerament l’administració metropolitana està desenvolupant nous serveis. Un d’ells és el de rius, de manera que es puguin visualitzar les incidències sobre el mapa. D’aquesta forma, la infraestructura verda, formada per parcs, platges i rius dels 36 municipis, compta amb les millors eines tecnològiques perquè la ciutadania pugui gaudir d’aquests espais en unes condicions òptimes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.