Què ha ‘dividit’ ara l’independentisme?

Almudena Grandes, al programa de TV3 'Al cotxe!'
Almudena Grandes, al programa de TV3 'Al cotxe!'

El traspàs de l’escriptora Almudena Grandes ha generat reaccions de tota mena entre els independentistes. En general, figures públiques, com són els dirigents de formacions com ERC i Junts, han callat o s’han expressat triant fórmules sòbries i paraules amables, però diversos perfils anònims -o, almenys, no famosos- han carregat contra determinats tributs i expressions de condol.

De manera destacada, l’exvicepresident Oriol Junqueras i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han rebut de valent a les xarxes per elogiar públicament Grandes i la seva militància antifranquista. Insults a banda, alguns perfils els han recordat que la novel·lista madrilenya, considerada anticatalana per alguns d’ells, va tractar l’expresident Carles Puigdemont de covard, va escriure que “no sé si els independentistes catalans s’han adonat que cada dia ens cauen més gordos”, i va negar que els dirigents del procés presos fossin presos polítics, com sosté la narrativa independentista.

Entre els acèrrims a Puigdemont, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha escrit: “Era tota força i tota passió. Per la literatura i per la vida. Descansi en pau, Almudena Grandes. La vaig conèixer a un congrés de literatura a Toledo fa molts anys. El meu condol a Luis García Montero i la seva família i amics”.

L’endemà, arran de les reaccions, ha considerat que havia de justificar-se: “Des de la discrepància política, des del meu compte personal, no l’institucional, des del reconeixement literari com a professora de literatura que soc i, bàsicament, des de l’empatia envers una dona que ha mort d’una malaltia i a qui jo coneixia personalment dono el condol, sí”.

També ha afegit, davant la indignació d’alguns dels seus seguidors, que “S’ha mort a causa d’una malaltia i abans d’hora una molt bona escriptora a la que jo coneixia. Ja està. No lamento la mort d’algú de qui discrepi ideològicament“. Quan una tuitaire li ha recordat, irònicament, “l’amor que ens professava als catalans” i que “recordo declaracions i signatura de manifestos en contra nostra”, Borràs ha respost que “No he dit pas el contrari”.

Un altre electe de l’assemblea del Consell per la República, l’exdiputat d’ERC al Congrés Joan Puig, no s’ha estat de passar factura a l’escriptora difonent un article no signat del seu diari digital, que sosté que “Tota mort és sentida, però no podem utilitzar les morts per blanquejar les seves vides“, on ha compilat “opinions sobre Catalunya i el procés” de Grandes.

Val a dir que no només l’independentisme català ha expressat hostilitat contra l’escriptora. La territorial de Vox a la localitat madrilenya de Vicálvaro ha piulat: “Amb odi has viscut i amb odi has mort”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.