Andbank, en l’epicentre de la colossal trama d’evasió fiscal i blanqueig de diners que sacseja el món

Els ‘Pandora Papers’ posen contra les cordes l’entitat que presideix Manuel Cerqueda, on els Pujol hi van guardar durant anys el seu “tresor”

L’escàndol dels Pandora Papers, destapat pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), té un impacte directe a Andorra. Segons les primeres informacions que s’han publicat, el Principat del Pirineu jugava un rol cabdal en aquesta colossal trama d’evasió fiscal i blanqueig de diners, que implica més de 27.000 societats que eren clients del despatx Alemán & Cordero & Galindo & Lee (Alcogal) del Panamà.

En total, són 11,9 milions de documents que l’ICIJ ha analitzat durant més de dos anys i que ara comença a difondre a través de mitjans de comunicació d’arreu del món (The Washington Post, The Guardian, Süddeutsche Zeitung, El País, Le Monde, L’Espresso…).

En aquesta investigació surten noms cridaners, involucrats en un enorme frau fiscal i, en molts casos, amb activitats corruptes i criminals: el president de Xile, Sebastián Piñera; l’exdirector de l’FMI, Dominique Strauss-Kahn; el rei de Jordània, Abdalà II; el primer ministre txec, Andrej Babis; Tony Blair i la seva dona; el cap de la Camorra napolitana, Raffaele Amato; l’entrenador del Real Madrid, Carlo Ancelotti, i el del Manchester City, Pep Guardiola; l’antiga model Claudia Schiffer; cantants com Julio Iglesias, Elton John o Shakira; l’exbeatle Ringo Starr, etc.

L’escàndol dels Pandora Papers està sacsejant la cúpula del poder mundial. Se sap que hi ha involucrats 330 polítics i càrrecs públics d’arreu del planeta, entre els quals 15 caps i excaps d’Estat de països de l’Amèrica Llatina. També hi figuren 46 oligarques russos i un total de 133 multimilionaris que apareixen en la selecta llista Forbes de les persones més riques del planeta. En la investigació de l’ICIJ, que s’ha desenvolupat amb la màxima discreció, hi han participat més de 600 periodistes de 117 països.

Se sap que en aquest escàndol hi ha involucrades 601 persones de nacionalitat espanyola, vinculades a un total de 751 societats que han fet tràmits amb el despatx panameny Alcogal per blindar el seu anonimat, que ara ha quedat al descobert.

El banc paral·lel

En el cas d’Andorra, s’ha detectat el paper rellevant que ha jugat en els Pandora Papers la societat AFSI, dedicada a la creació d’estructures jurídiques per amagar la filiació dels titulars de dipòsits –principalment, espanyols- i guardar els seus diners en paradisos fiscals totalment opacs (les illes Verges Britàniques, les illes Seychelles, les illes Marshall, les Bahames…). Segons ha transcendit, AFSI era un dels principals corresponsals i col·laboradors del despatx Alcogal.

Les fonts consultades per EL TRIANGLE assenyalen que AFSI és una societat vinculada a l’Andbank i que té la seva seu en el mateix complex d’oficines d’aquesta entitat financera, a Escaldes-Engordany. La seva creació va ser conseqüència de les creixents pressions internacionals que, des de fa anys, rebia Andorra per tal que deixés de ser un paradís fiscal i funciona, en realitat, com el banc B de l’Andbank.

L’aleshores director general del banc, Jaume Sabater, i la seva mà dreta, Eduard Jordi Bober, van decidir crear una nova estructura, AFSI, diferenciada oficialment del banc, a la qual van passar tots els clients crítics o contaminats que tenien comptes a l’entitat, entre ells els Pujol, que durant anys van amagar el seu “tresor” a l’Andbank. Per això, Eduard Jordi va organitzar les “pantalles” per a aquests clients, a través de societats al Panamà, les illes Marshall i altres territoris offshore.

El 2008, Jaume Sabater i Eduard Jordi Bober dimiteixen oficialment dels seus càrrecs a l’Andbank i posen en marxa les societats Universal Gestió, OCPS Auditors i Assessors SLU i IS21 SL. D’aquesta manera, externalitzen les estructures opaques i de blanqueig que tenia el banc.

La connexió amb Convergència

Eduard Jordi ha continuat assessorant financerament a evasors fiscals, majoritàriament espanyols, creant les estructures offshore a AFSI i encarregant-se amb Jaume Sabater de la gestió patrimonial. Per tancar el cercle, OCPS s’encarrega de les auditories d’AFSI i de Gestió Universal. Jaume Sabater també ha estat expresident de l’influent Rotary Club d’Andorra.

Tant Eduard Jordi Bober com Jaume Sabater són de l’òrbita de l’antiga CiU. Segons les fonts consultades per EL TRIANGLE, Jaume Sabater tenia i té molta relació amb l’expresident Carles Puigdemont, tant en la seva etapa d’alcalde de Girona com de president de la Generalitat.

AFSI ja va sortir en els anomenats Papers de Panamà, difosos per l’ICIJ l’any 2016, i que tenien el seu epicentre en el despatx d’advocats Mossack & Fonseca, del Panamà. En concret, apareixia vinculada a dues societats residenciades a les illes Seychelles: Whitecloud Inc. i Snowbear Inc.. Però la seva implicació amb els Pandora Papers, pel que ha transcendit fins ara, és molt més gran.

En concret, segons una informació publicada pel diari El País, a través d’Alcogal, AFSI va crear i gestionava un total de 320 societats offshore: 212 al Panamà, 102 a Belice, cinc a les illes Verges Britàniques i una a les illes Seychelles. Entre els seus clients hi havia Ángel Cisneros (involucrat en el cas Gao Ping) i els brasilers Luis Carlos Fernandez i Carlos Fernando Costa, condemnats en l’escàndol de corrupció Lava Jato.

El cas del 3%

Jaume Sabater i Eduard Jordi Bober, el dos “cervells” d’AFSI i de l’operativa paral·lela de l’Andbank, ja van estar en el punt de mira de la justícia espanyola l’any 2016, en el marc de les investigacions sobre la trama de corrupció del 3% de Convergència Democràtica (Operació Termyca). En concret, el fiscal José Grinda i un equip de la Guàrdia Civil van procedir a l’escorcoll dels despatxos d’Universal Gestió a Andorra, seguint la pista de la consultora Efial i de la filial d’OCPS a Barcelona.

D’aquests escorcolls es van endur cap a Espanya un feix de documentació. Però, fins avui dia, aquesta via d’investigació –que implica nombrosos ajuntaments catalans- ha quedat aparcada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides