Nou màxim històric del preu de la llum: 130,53 euros/MWh

La ministra per a la Transició Ecològica assegura que el Govern no pot intervenir en el mercat majorista

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera

El preu mitjà diari de la llum no deixa d’incrementar. Si ahir dilluns va batre el seu màxim històric amb 124,45 euros el megawatt-hora (MWh), aquest dimarts la xifra ha estat superada amb un rècord de 130,53 euros/MWh.

Per franges horàries, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE), el preu màxim s’assolirà entre les 8 i les 9 de la nit, amb 137,46 euros/MWh, i el mínim, de 3 a 4 de la tarda, serà de 123,48 euros/MWh. Així doncs, la llum es mantindrà per sobre dels 120 euros durant tot el dia. En comparació a l’any passat, quan l’electricitat costava 42,01 euros/MWh, el cost s’ha multiplicat per tres.

El preu al mercat majorista de la llum té un pes entorn del 25% en la factura dels consumidors espanyols acollits a la tarifa regulada (PVPC), uns 10 milions, mentre que no afecta els 17 milions de consumidors que es troben al mercat lliure i tenen un preu pactat amb les seves companyies. El Govern espanyol, però, ha assegurat que no pot intervenir en el mercat majorista perquè la Unió Europea no ho permet.

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha defensat la creació d’un “cistell d’indicadors més estables” per deslligar el màxim possible la tarifa regulada de les oscil·lacions del mercat majorista, i ha afirmat que s’imposaran límits a les hidroelèctriques per controlar la gestió dels pantans i que no es repeteixi “l’escandalosa” reducció del nivell de diversos embassaments. També ha donat suport a la creació d’una comissió al Congrés per estudiar el funcionament del mercat elèctric, com proposen Más País-Equo, Compromís i Nueva Canarias.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides