Progrés o retrocés?

El canvi climàtic és un fet. D’això no hi ha dubte. El que m’ha sorprès aquests últims dies ha estat una notícia que deia que llaurar amb jou era més ecològic que el tractor.

Més ecològic, potser sí. Però, algú ha preguntat a la pagesia? No és estrany que aquestes idees sorgeixin d’urbanites que llegeixen molt però paren poc a pensar què ha representat la mecanització del camp. Tant per als homes com, sobretot, per a les dones.

Amb l’arada, tirada per bous, mules o dones (sí, els pagesos més pobres feien servir les dones per tirar de l’arada), no es consumia combustible fòssil. Algunes preguntes per a aquests “savis”: han tingut en compte que un tractor fa en una jornada la feina de més d’una setmana? Han tingut en compte el parer dels pagesos, que abans passaven fred i calor extrem i ara treballen amb condicions climàtiques semblants a un oficinista a una gran urbs? Han tingut en compte el parer de de les dones pageses?

Sembla que hi ha un grup de persones que es consideren progressistes i, en realitat, enyoren un passat que va quedar enrere. Molts d’ells són els mateixos que enyoren una pàtria on la noblesa feia i desfeia i el poble obeïa. Molts d’ells són els que mantenen opinions supremacistes. Molts d’ells viuen d’un passat “idíl·lic” que no tornarà pas.

Amb això no dic que no s’hagi de fer tot el possible per aturar el consum desmesurat. L’escola és l’eina millor per educar en aquests valors. Malgrat això, si es llaurés amb l’arada i bous o mules o dones, hi hauria prou menjar?

La humanitat ha progressat des que l’home sàpiens era caçador-recol·lector. Ara, més que mai la tecnologia es pot posar al servei de les necessitats humanes. El segle XIX va ser el de la revolució industrial. Sembla que molts d’aquests somiadors de velles receptes viurien a ciutats sense clavegueram, emmurallades i aïllades. El progrés no sols destrueix territori sinó que, a la vegada, el transforma. Cal aprofitar tota la tecnologia perquè les noves infraestructures danyin el mínim el medi.

Què preferim, anar endavant o anar enrere? Progrés o retrocés? Aposto per progressar. Això, sí, cal conèixer el passat per encarar el futur per a no caure en els mateixos errors.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

1 comentari a “Progrés o retrocés?”

  1. Em sembla un artícle magnífic.
    Les reflexions son de lo més encertat i una defensa clara dels drets de les dones.
    La dona pagessa sempre ha suportat una gran carrega.
    Felicitats!

    Respon

Feu un comentari