Responsabilitat

Catalunya està vivint un període d’incendis forestals, molt habituals pel clima mediterrani. Primer de res: els únics responsables dels incendis són els piròmans que els provoquen. Dit això, l’administració també pot fer quelcom més que apagar-los.

Els boscos catalans, a mans de propietaris privats, no estan nets, la qual cosa és munició pel foc. Aquests últims dies hem viscut com des dels responsables governamentals de la Generalitat i els seus acòlits no paren de felicitar els bombers per la feina feta. Que cal agrair, evidentment. Malgrat tot, cal tenir present que l’actual govern de coalició porta al capdavant de la Generalitat des de fa gairebé 10 anys. Durant tot aquest temps, els responsables no han invertit  per netejar boscos.

Els mateixos grans propietaris dels boscos ja porten alertant anys del problema. Tenint en compte que al capdavant de la principal associació hi ha un independentista com Josep Maria Vila d’Abadal, aquest grup porta temps reclamant a l’administració catalana polítiques actives de neteja del sota-bosc, que abans feien els ramats, i que no ha estat atesa.

Potser el problema estigui més en les males relacions entre Junts i Esquerra. Fins ara les polítiques depenien de diferents: Agricultura, Política Territorial, Medi Ambient i Interior. Ara, però, Teresa Jordà des d’Agricultura és la responsable tant de l’agricultura i la ramaderia com de preservar el medi ambient, així com dels Agents Rurals, la qual cosa no sempre quadra en aquests dos sectors, moltes vegades enfrontats. Alhora, Jordi Puigneró, com responsable de Territori també hi té molt a dir. Finalment, hi ha Joan Ignasi Elena a Interior, amb els Bombers de la Generalitat, responsabilitat última d’apagar el foc, per més que mantes vegades tingui el suport dels mateixos pagesos que amb els seus tractors llauren camps i proveeixen del que cal.

A més a més, hi ha la manca d’inversió de la Generalitat en tot el que fa referència a la modernització del material pels bombers, la qual cosa depèn del Pressupost. Aquest govern independentista envia tots els seus càrrecs a estar prop de l’incendi i donar suport als bombers, però el material segueix sent el mateix.

Només espero que ningú de l’oposició aprofiti desgràcies personals a causa dels incendis per desgastar el govern. Això ja ho va practicar CDC quan cinc bombers van morir a l’incendi d’Horta de Sant Joan el 2010. Llavors, d’una forma irresponsable, es va intentar judicialitzar les desgraciades morts. Aquest mes de juliol, després d’onze anys, dos dels autors de l’incendi han acceptat un acord amb Fiscalia per complir una pena molt inferior. No pot ser que la Justícia sigui tan lenta!

(Visited 91 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari