Quin és el rècord de la demora d’un judici a Andorra?

La fallida, l’any 2007, de la gestora d’inversions Valora va deixar un forat de 22 milions d’euros i més de 400 damnificats. Després de més de 14 anys, el sumari judicial que s’instrueix per aquesta presumpta estafa encara continua obert i empantanegat a la Batllia (jutjats) d’Andorra, davant la indignació i la desesperació dels damnificats, en la seva majoria ciutadans de Catalunya.

Hi ha dues sentències del Tribunal Constitucional andorrà que reconeixen i condemnen la dilatació excessiva d’aquesta causa, que té un únic imputat, l’expresident i exdirector general de Valora, Xavier Felipó. Un informe pericial fet per l’economista francès Philippe Riu va detectar que Valora s’havia utilitzat com un sistema d’evasió de divises i de blanqueig de diners entre Espanya i Andorra, però aquesta constatació mai no ha volgut ser investigada per la Batllia andorrana.

El fet que l’entitat Andbank, que presideix Manuel Cerqueda (foto), estigui involucrada en aquest escàndol financer sembla que és una de les raons de pes que impedeixen que es pugui acabar la instrucció judicial i celebrar el corresponent judici oral. Malgrat els aparents esforços del Govern d’Andorra per esdevenir un país plenament europeu, fets com la deliberada inacció judicial en el cas Valora demostren que el Principat encara està dominat per uns “interessos caciquils” antidemocràtics.

L’objectiu de Xavier Felipó, l’autor material de l’estafa, i dels poderosos valedors que té i que li cobreixen les espatlles és deixar “podrir” el sumari fins que decaigui per prescripció. Només la valenta i decidida actuació de dos antics clients de Valora i de llurs advocats ha aconseguit que, malgrat tot, encara hi hagi un bri d’esperança per poder fer justícia i recuperar els seus diners, “evaporats” a Andorra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides