El poder judicial creu que l’apologia franquista és llibertat d’expressió

La cúpula dels jutges aprova l'informe que qüestiona la il·legalització de la Fundació Franco

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) considera que fer apologia del franquisme, sense menystenir o humiliar les víctimes, és llibertat d’expressió. El màxim òrgan de govern dels jutges ho diu en un informe on posa traves a l’avantprojecte de llei de memòria democràtica que prepara el govern de Pedro Sánchez.

El ple del CGPJ ha aprovat l’informe sobre aquesta llei elaborada per la vicepresidència de Carmen Calvo. Ho ha fet, però, dividit, amb 15 vots a favor (entre els quals hi ha vots particulars concurrents, és a dir, que estan d’acord amb la decisió però no amb l’argumentació) i 6 en contra.

Aquest informe del poder judicial és molt crític amb alguns aspectes de la norma perquè considera que vulneren la llibertat d’expressió. És el cas de l’apologia del franquisme. El projecte de llei inclou la prohibició de fundacions o d’actes públics en defensa del règim de Franco, i això, segons els magistrats, està emparat per la llei, sempre que no s’humiliï les víctimes i malgrat que es defensin valors contraris a la Constitució.

L’elaboració d’aquest informe ha sigut conflictiva des de l’inici i, de fet, el ple ha aprovat el segon esborrany per falta de quòrum entre els ponents en el primer. Malgrat tot, es tracta d’un informe que no és vinculant i, per tant, no impedeix que la tramitació de la llei de memòria democràtica pugui tirar endavant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “El poder judicial creu que l’apologia franquista és llibertat d’expressió”

Deixa un comentari

Notícies més llegides