Josep Pujol Ferrusola va presentar a Joan Laporta l’avalista que va salvar la seva presidència

El tercer fill de Jordi Pujol i Marta Ferrusola va posar en contacte José Elías, propietari d’Audax Renovables, amb el nou president del Futbol Club Barcelona

José Elías, Joan Laporta i Josep Pujol Ferrusola

L’empresa Audax Renovables va salvar la confirmació de Joan Laporta com a president del Futbol Club Barcelona en aportar en l’últim minut un aval de 17,5 milions d’euros a la junta del club. Sense aquest aval, l’elecció de Laporta com a president hauria quedat anul·lada i hauria calgut repetir les eleccions per triar una nova directiva del Barça. Laporta li deu el càrrec, doncs, al president d’aquesta empresa, José Elías, i a la seva mà dreta, Eduard Romeu. Tant important i necessari era aquest aval que Laporta va nomenar Romeu vicepresident econòmic del club. Laporta ha d’estar agraït, a més, a l’home que li va presentar Elías. Aquest home no és altre que Josep Pujol Ferrusola, el tercer fill de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i Marta Ferrusola.

Josep Pujol Ferrusola havia estat, fins fa poc, una persona discreta i la mediació entre José Elías i Joan Laporta havia passat desapercebuda. El fill de l’expresident de la Generalitat ha tingut, però, una certa notorietat pública els darrers temps. Ha aparegut en dos documentals emesos per TV3 els mesos d’abril i maig: Pujol, els secrets d’Andorra i Jorge Fernández Díaz contra el mal. En ambdós documentals ha sustentat la tesi que la imputació judicial del clan familiar dels Pujol acusats de crear una “organització criminal” és un muntatge de la batejada com a policia patriòtica, a les ordres de Jorge Fernández Díaz, per desprestigiar la seva família i atacar l’independentisme. Després de l’emissió del documental sobre els negocis familiars, Josep Pujol es va discutir amb diversos periodistes a través de la xarxa de Twitter i va criticar la fiscal que porta el cas. Finalment, va esborrar tots els tuits del seu perfil.

Audax es dedica al negoci de la comercialització d’electricitat, aprofitant la liberalització de les tarifes a Espanya, l’any 2009. Aquest és un sector extremadament competitiu i amb uns marges de benefici molt petits. Per fer-se un forat al mercat, Audax no ha dubtat en emprar pràctiques comercials molt agressives i sovint fraudulentes que han estat denunciades tant pels consumidors com per altres empreses de la competència. Audax Renovables es troba en una cruïlla crítica. La comercialització d’electricitat a particulars no té recorregut i està molt cremada per la mala reputació que té l’empresa entre els consumidors. L’aposta de la seva sortida a borsa, l’any 2016, va ser la construcció de plantes d’energies renovables, especialment parcs eòlics. Avui dia, l’empresa només té una potència instal·lada operativa de 90 Mw, a Espanya, França i Polònia, si bé afirma que té projectes en cartera per 2.400 Mw. Per finançar aquesta expansió necessita capital extern -uns 2.400 milions d’euros-, segons consta en el nou Pla Estratègic 2021-26 que s’ha anunciat que presentarà pròximament. A més, diu que abandonarà l’energia eòlica per concentrar-se en la fotovoltaica, en uns moments en els quals la bombolla solar està a punt de petar. Totes aquestes atzagaiades, evidentment, no donen confiança als inversionistes.

A més de Josep Pujol Ferrusola, José Elías té bons padrins polítics que l’ajuden a fer prosperar els seus negocis. Audax Renovables s’enduu sistemàticament, importants contractes de subministrament elèctric i gasístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Des de l’any 2018, l’empresa de José Elías i Eduard Romeu ha aconseguit més de 7,5 milions d’euros en contractes de la CCMA, segons consta al portal de transparència d’aquest organisme. L’últim, adjudicat el 2 de desembre, pel “subministrament d’energia elèctrica de mitja tensió”, va ser per un import de 2,46 milions d’euros. L’altre gran suport de la junta directiva de Joan Laporta, l’empresari Jaume Roures (Mediapro) –ha subscrit un aval personal de 30 milions d’euros–, també suca de valent de la CCMA. Només durant l’any 2020, les empreses del grup Mediapro van obtenir contractes de TV3 i Catalunya Ràdio per 8,3 milions d’euros.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides