Quan mor un periodista

Mentre transcorrien els dies des del meu anterior article publicat en aquest mitjà de comunicació, semblava que el meu cervell havia quedat en blanc després d’haver estat hospitalitzat per una crisi de pneumònia severa a causa de l’covid19. Abans d’això havia pensat en parlar-los de la xenofòbia i el racisme que predomina en tots els àmbits de la societat catalana en ple segle XXI, encara que les autoritats i moltes persones fanàtiques ho intenten disfressar com una reivindicació pels seus drets a la causa independentista, tot el que comporta un acte de nacionalisme extrem també és racisme i xenofòbia, a més de discriminació a les migracions que vivim en aquest territori.

Però tornant al tema, no vull parlar-los d’això per ara, ja que una situació inesperada i dolorosa va fer que canviés d’opinió en relació al que avui volia que em llegeixin.

El passat dimarts 26 d’abril, el periodisme no només espanyol sinó que mundial va perdre dos grans baluards i figures emblemàtiques d’aquesta tan lloable tasca social que dóna veu als que no tenen la possibilitat de donar a conèixer al món els seus problemes i els abusos als quals són sotmesos per aquells éssers humans perversos i malvats que no valoren la vida.

Espanya i el món es van vestir de dol a causa de el dolor i la tristesa pel terrible assassinat dels periodistes David Beriáin i Roberto Fraile. Vaig tenir la sort de conèixer i compartir un moment meravellós amb David, un periodista molt compromès amb la societat i que tenia les seves idees ben clares sobre com hauria de ser el món i constantment es preguntava perquè les persones es maten unes a les altres. Més enllà de la seva professionalitat i la seva capacitat com a documentalista i periodista d’investigació i zones de conflictes, que sens dubte ens deixa un gran llegat i un ensenyament de com fer un bon periodisme real i des del lloc dels fets sense manipulació ni ficció, per a mi, David Beriáin va ser una persona meravellosa que va estimar la seva professió, la seva família, els seus amics i es va lliurar completament a donar visibilitat als temes que altres des de la comoditat de les seves oficines o despatxos no s’atreveixen a explicar. David Beriáin va ser aquesta mena de periodista que no li tenia por a la mort i estava molt convençut que un dia probablement acabaria el seu temps en aquesta vida d’aquesta manera.

Sento un dolor immens en el meu cor cada vegada que assassinen a un company o companya del periodisme, independentment de si el vaig conèixer o no. Per a mi és molt trist quan s’apaga la veu d’un periodista, i m’embarga un dolor tan gran que sento que el final de túnel mai el trobarem per donar llum a aquest món cec i turmentat per la corrupció i els extrems que apaguen veus en lluita com aquests dos companys assassinats a Burkina Faso pels grups radicals yihadistes. Han transcorregut gairebé cinc anys des de que estic en condició d’exiliat polític a l’estat espanyol per circumstàncies semblants a les dels dos companys assassinats. Per fortuna vaig aconseguir sortir-me’n de 6 intents d’assassinats i un segrest amb agreujants que fins el dia d’avui em donen malsons en recordar aquelles hores d’incertesa que vaig viure amb els meus captors. Un segrest és el punt mig entre la vida i la mort i els qui hem aconseguit sortir d’això per explicar-ho en primera persona en aquesta vida, només podem donar gràcies a l’univers per donar-nos una oportunitat més de seguir lluitant per un món millor. No obstant això xerrant amb el meu amic de sempre, sobre les situacions que passem els éssers que ens considerem lliures com ho deia en el seu moment David Beriáin, per a mi el fet d’estar a Espanya no vol dir ni comoditat ni tranquil·litat; al contrari, em sento inútil i inservible, sedentari i poc servicial perquè no puc fer el que més m’agrada. Jo no sóc un periodista d’opinions ni d’estar assegut en un escriptori o en un plat de televisió parlant la majoria d’ocasions amb un guió preparat amb anterioritat o aixecant falsos testimonis a altres per guanyar fama i fortuna. Jo sóc també d’aquest petit món d’éssers humans que creuen que el món pot ser diferent, però que per a això hem d’anar i donar a conèixer aquestes històries de vida que pateixen els nostres pobles oblidats del món. Jo crec que un veritable periodista ha d’omplir-se de fang i no tenir por a res ni a ningú.

Companys com David i Roberto creien en aquests ideals i van lluitar fins al final per això. Ells són i seguiran sent la nostra major font d’inspiració per un món millor. Afortunadament encara ens queden grans figures del periodisme combatiu i que desafia tots els cànons de la societat repulsiva i violenta que predomina al món. Espanya té molt bons periodistes d’aquest calibre, i faré un esment a dos d’aquests i aquestes grans baluards del periodisme mundial. Els dos són amics meus. La primera és la gran i estupenda Mayte Carrasco, una periodista, directora i productora de cinema documental a la qual admiro profundament, una catalana de nivell superior, una dona valenta i forta, amb coratge i valentia, disposada sempre a anar al camp de batalla per portar-nos aquestes històries que pocs volen explicar per por a situacions extremes com el que va succeir amb els dos companys assassinats. L’altra figura que vull esmentar en aquest article és al fotoperiodista Gervasio Sánchez. D’ell hi ha molt a dir i poc que explicar ja que qui no coneix Gervasio Sánchez no sap el que és haver llegit o vist unes meravelloses fotos de guerra i conflictes d’una lent que capta moments inoblidables en la memòria d’aquells que van aconseguir sobreviure a les guerres o els conflictes bèl·lics com els dels Balcans, les guerres civils i el conflicte de les maras i escamots juvenils a Amèrica Central. Gervasio és un dels periodistes més importants que han estat en aquests punts de conflictes armats i ha plasmat les seves històries al costat del seu lent i el seu bolígraf perquè nosaltres coneguem aquesta realitat que viuen en molts llocs del món. A l’igual que aquests grans del periodisme independent, n’hi ha molts voltant pel món que sacrifiquen les seves vides, la seva família, i deixen enrere les comoditats per poder donar resposta a una societat que demana informació més honesta i responsable, amb fets sostenibles i contrastats, no aquest periodisme pamfletari i manipulador que acostumen a fer la majoria de periodistes i mitjans de comunicació que se sotmeten als desitjos i necessitats dels polítics i empresaris corruptes. Avui el món plora per dues persones conscients i guerreres que van donar el millor d’ells mateixos en nom del bé comú i van lluitar. Ells ja se’n van anar però nosaltres seguirem aquí fent honor a les seves lluites, donant el millor que puguem.

Faig una crida a tots els periodistes perquè seguim l’exemple d’aquests dos màrtirs i comencem a defensar la llibertat d’informació des de les nostres pròpies trinxeres, però sense manipulació, ni biaixos ideològics que puguin tacar el bon exercici del periodisme. Ser periodista significa sacrifici, entrega, dedicació, sensibilitat humana, vocació i humilitat, principis que tristament veig cada cop més lluny en les noves generacions d’estudiants d’aquesta tan meravellosa professió. Avui dia la majoria de joves estudiants només estan pensant en els ingressos que van a rebre, no els interessa més que això, no hi ha compromís amb la societat, ni amb la vida mateixa, la sensibilitat i empatia pel dolor dels altres gairebé ha desaparegut en els seus cervells. Cada vegada que mor un periodista, més enllà de el dolor immens que embarga el meu cor i l’omple de llàgrimes, també penso molt sobre què estem deixant al món i quin tipus de periodisme faran les futures generacions.

Visualitzar un panorama fosc i gris per a l’exercici del periodisme en les següents dècades em posa la pell de gallina i em segueix avançant lentament la tristesa i em sento inútil en no poder fer res perquè aquestes joves promeses del periodisme mundial, facin d’aquest una base principal per als veritables canvis en aquest món tan injust i boig que estem vivint. Ja gairebé estem acabant aquest article. No us sentiu aclaparats amb això, no sóc dels que solen escriure massa, de vegades prefereixo parlar i cridar-li a el món que voldria plorar per tantes guerres, injustícies, assassinats, violència, malalties, fam i misèria en aquesta vida, però com la vida ens porta per rumbs desconeguts, llavors també hi ha opcions per poder expressar el dolor que sentim “quan mor un periodista”, perquè la seva veu l’han apagat les bales repulsives de l’odi, l’extremisme, la corrupció i la maldat de l’home en el seu afany de dominar el món i posseir tot el que hi ha en ell. David Beriáin es preguntava sempre perquè els éssers humans es maten entre ells i encara que sembli una pregunta retòrica, penso que tots aquells que som conscients de la realitat que viu aquest món cruel i despietat, ens fem aquesta mateixa interrogant i ens en sorgeixen altres com el perquè hi ha fam en milions de persones del món, mentre altres malgasten el menjar i la llencen a la galleda de les escombraries. Perquè hi ha tantes malalties si se suposa que els nostres cossos haurien de ser perfectes i únicament arribar fins al final amb una vellesa digna i tranquil·la? Perquè hi ha tanta maldat i odi entre els éssers humans? Perquè els governs del món inverteixen més en armes i equips de guerra que en educació i salut? Perquè les guerres i perquè tant vessament de sang innocent?

Arribem a una simple conclusió i resposta única a totes aquestes i moltes més preguntes i és que l’ésser humà és l’animal mes pervers i egoista que possiblement existeix en tot l’univers. Sempre estem pensant en nosaltres mateixos, mai en el bé comú. Creiem que l’univers gira al voltant nostre i ens oblidem que som tan microscòpics enmig d’un enorme univers infinit que una formiga es podria veure més gran que nosaltres en aquest gran espai que vivim. Hi ha molts éssers humans que fan mal a altres perquè ells es creuen immortals i van gairebé sempre destruint tot el que hi ha al seu voltant.

Per finalitzar només vull tornar a expressar el dolor que vaig sentir per l’assassinat dels dos companys periodistes i instar-vos a seguir el seu llegat, lluitar per un món millor i no actuar amb egoisme i perversitat, perquè podem aconseguir aquest tan anhelat món sense guerres i injustícies socials pel qual van lluitar i van somiar tants companys i màrtirs a tot el món com David Beriáin i Roberto Fraile, perquè un món en pau i justícia social és possible.

Una abraçada forta per a tots i totes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.