Els Mossos mantenen obert el protocol sobre els projectils de foam

El director del cos valora el fet que la prefectura i Interior discrepen sobre el document

Pere Ferrer
Pere Ferrer

Pere Ferrer, el director dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que aquest cos policial segueix treballant en el protocol sobre l’ús dels projectils de foam per “actualitzar-lo”, després que aquest dilluns el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, publiqués el protocol vigent.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el director dels Mossos ha indicat que es tracta d’un “document viu” que es va crear quan es va incorporar l’ús de projectils de foam, que “probablement” ja havia estat actualitzat des d’aleshores, i que ha estat difós ara per la “voluntat de transparència”, que atribueix al cos “des del primer dia”. Sobre les parts del protocol no publicades, ha dit que no tenen gaire relació amb la rendició de comptes, ja que no es refereixen als usos d’aquest material.

Col·lectius com el grup d’advocats Irídia i la CUP, que havien demanat que es publiqués el protocol, han carregat contra el contingut, el qual avala l’ús dels projectils de foam en el cas que ho ordeni un comandament policial, si s’han esgotat les vies de diàleg i mediació. També estableix com a premissa un avís previ a l’ús i es contempla que, en determinats casos, es pugui disparar per sobre de l’abdomen.

Tot i que Ferrer ha reconegut que existeixen discrepàncies entre la prefectura dels Mossos i la conselleria d’Interior sobre l’ús d’aquests projectils, ha assenyalat que poden ser “sanes i ens ajuden a tenir una visió més polièdrica” abans prendre decisions.

També ha afegit que, en general, no ha percebut que als sindicats de Mossos els incomodés la publicació del protocol dels projectils de foam. “Al cos de Mossos d’Esquadra no li fa por la transparència”, ha assegurat.

El sindicat Sap-Fepol, si més no, ha qüestionat el moment de la publicació, ja que ha tingut lloc coincidint amb les negociacions per formar govern. Irídia ha destacat que el document publicat no inclou dates ni aclareix si era vigent quan, presumptament, es va produir el darrer cas de pèrdua d’un ull per l’impacte d’un projectil de foam.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides