ERC tanca un preacord amb la CUP per a la investidura d’Aragonès

Republicans i anticapitalistes afegeixen més pressió a Junts de cara a la negociació final

Esquerra Republicana i la CUP tanquen un preacord aquest diumenge per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Després de setmanes de negociació entre JxCat, la CUP i ERC, aquest és el primer pas per poder arribar a un acord entre tots els partits independentistes que faci viable una investidura abans que divendres vinent expiri el termini per convocar el ple que ho faci possible. Així, republicans i anticapitalistes afegeixen pressió a Junts de cara a tancar un acord definitiu.

Les negociacions, però, continuen, i les converses han de seguir aquesta setmana vinent, donat que les tres formacions s’han compromès a intentar fer un pacte d’investidura i, si pot ser, de legislatura.

Segons han informat a través d’un comunicat, defensar el dret a l’habitatge és un dels principals aspectes que reivindiquen des d’ERC i la CUP, no només per donar-hi resposta de forma immediata, sinó també per poder generar un canvi de model a mitjà termini. Així, les dues formacions veuen necessari “impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d’habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat”.

Les dues formacions volen que les polítiques de salut també prenguin una “rellevància evident” en una legislatura que estarà marcada encara per la pandèmia de la covid-19 i la crisi que se’n deriva. Per això, ERC i la CUP consideren que s’ha de reforçar l’Atenció Primària “per situar-la al centre del sistema sanitari públic” i, per fer-ho, es marquen com a objectiu assolir el 25% del pressupost de Salut en aquest aspecte.

Introduir canvis en la gestió de l’ordre públic és un altre dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren “imprescindible un canvi en les actuacions policials en l’ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l’ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya”. En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya.

Les dues formacions es comprometen a “preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum, mentre es manté l’aposta d’ERC per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides