Ultranacionalistes francesos, alemanys i flamencs fan costat Puigdemont

L'expresident català destaca que ha rebut suports "sobretot" de l'esquerra, però reconeix que també d'europarlamentaris d'extrema dreta

Els resultats de la votació sobre la immunitat de Puigdemont
Els resultats de la votació sobre la immunitat de Puigdemont

La votació d’aquest dilluns en el ple del Parlament Europeu sobre la immunitat de què han gaudit fins ara Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a eurodiputats s’ha decantat a favor de donar llum verda a la retirada en tots tres casos, amb xifres de vots similars: almenys 400 vots favorables, gairebé 250 contraris i més de 40 abstencions.

La votació era secreta, la qual cosa impossibilita determinar exactament què ha votat cada representant de cada grup, però declaracions i informacions dels dies previs, així com les xifres de representants i vots, han proporcionat una idea aproximada dels suports que han concentrat l’expresident de la Generalitat i els seus dos exconsellers.

Entre aquests, destaquen els dels nacionalistes flamencs, inclosos els ultranacionalistes xenòfobs de Vlaams Belang (3 escons), que ja havien fet costat públicament Puigdemont en ocasions anteriors. També s’han posicionat a favor de l’eurodiputat de Junts formacions ultranacionalistes d’encara més pes a Europa, la Rassemblement National de Marine Le Pen (23 escons) i l’Alternativa per Alemanya (11 escons). La Lega de Matteo Salvini, que ha picat més d’un cop l’ullet al procés, va donar llibertat de vot als seus 28 eurodiputats i, si més no, l’eurodiputada Gianna Gancia ha expressat el seu suport als representants de Junts.

A més, també han votat majoritàriament contra l’aixecament de la immunitat de Puigdemont els membres del grup dels Verds-Aliança Lliure d’Europa (66 representants), que és el grup d’ERC, i l’Esquerra Unitària Europea (39), del qual formen part Podemos, Izquierda Unida i Bildu.

A favor d’aixecar la immunitat de Puigdemont, en canvi, han votat 400 europarlamentaris, entre els quals previsiblement hi havia tots els del Partit Popular Europeu (té 187 en total), i la majoria dels de Socialistes i Demòcrates (suma 146) i dels liberals de Renovar Europa (98), així com bona part dels Conservadors i Reformistes (62), entre els quals la ultradreta de Vox. Si aquests quatre grups haguessin votat sí en bloc, haurien aplegat 493 vots, la qual cosa indica que desenes de representants han optat pel no o l’abstenció. L’agraïment de Vox al president ultranacionalista i euroescèptic hongarès Viktor Orbán indica que els eurodiputats de Fidesz han votat a favor de l’aixecament de la immunitat.

Pel que fa als eurodiputats espanyols, els del PP, PSOE, Ciutadans i Vox han votat a favor, i els de Podemos, IU, i els nacionalistes catalans i bascos, en contra.

En la seva compareixença davant els mitjans d’aquest dimarts, Puigdemont ha destacat que han rebut “sobretot el suport de l’esquerra”, per bé que ha reconegut que han votat contra l’aixecament de la immunitat eurodiputats de les més diverses adscripcions ideològiques, des de l’extrema dreta a l’extrema esquerra, i ha adduït que això ha estat així perquè es tracta d’un “tema de consciència” que “afecta tota la democràcia”. No obstant això, no s’ha estat de qüestionar que populars, socialistes i liberals, segons ell, volen fer justícia “de la mà de Vox”.

(Visited 252 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari