El Registre Mercantil de Barcelona tanca nou societats de Joan Laporta perquè no presenta els comptes des de fa anys

A més, figura com a apoderat de dues empreses propietat d’inversors israelians

Joan Laporta
Joan Laporta

La llei de Societats de Capital, que és d’obligat compliment per a totes les empreses, estableix que cada any s’han de presentar els comptes al Registre Mercantil. Si els seus administradors no ho fan, s’exposen a una multa i al bloqueig jurídic de la societat, que tècnicament no pot seguir funcionant.

Joan Laporta, candidat a la presidència del FC Barcelona en les eleccions de demà diumenge, infringeix sistemàticament aquesta llei i demostra que és un gestor pèssim i irresponsable. Segons dades del Registre Mercantil, Joan Laporta figura com a administrador, apoderat o soci de 15 societats, de les quals 12 han acabat malament: bé perquè han estat extingides (3) o perquè han estat tancades d’ofici per no presentar els comptes (9).

El cas més gruixut és el del seu mateix despatx professional, Laporta & Arbós Advocats SLP, fundat l’any 2003 amb el seu soci Xavier Arbós, que està situat a l’avinguda Diagonal, 469. Segons el Registre Mercantil, aquesta societat no formalitza la presentació del dipòsit de comptes des de l’any 2009 (!) i, per tant, ha estat tancada d’ofici.

En una situació semblant es troba la societat Via Llibertatis SL, de la qual Joan Laporta és administrador únic i que va deixar de presentar els comptes l’any 2015. També és el cas de Tangled Developments SL, Kalkiama SL, Filial Catalana de Consum SL, Neko Trading SL, Hakerson International SL, Core Store SL i Assegubarna Corredoria d’Assegurances SL. Totes han estat clausurades pel Registre Mercantil. En aquesta relació destaca Core Store SL, que és la societat que va utilitzar juntament amb Joan Oliver (exdirector general del Barça) per comprar l’equip de futbol Reus Deportiu, operació que va acabar amb un escàndol monumental i la fallida del club.

A més de les nou empreses que el Registre Mercantil li ha tancat, n’hi ha tres més que han estat liquidades i extingides perquè no funcionaven bé: BMVP Limited, radicada a l’illa de Malta; Estudio Viajes SL i Edicions i Publicacions Catalanes, que va constituir l’any 2001, juntament amb Alfons Godall i Ricard Huguet, dos destacats membres del col·lectiu barcelonista l’Elefant Blau.

De tot l’eixam de societats que ha creat Joan Laporta en els últims anys, només n’hi ha tres que actualment continuen vives i en aparent bon estat de salut: Lastruch Inversions SL, Marcha Ballerina BCN SL i Lapwing SL. Però d’aquestes tres, només Lastruch Inversions SL, que té un capital social de 627.000 euros, és seva.

Lapwing SL és una societat patrimonial de la família de Johan Cruyff, de la qual el seu fill Jordi Cruyff és l’administrador. Té un capital de 4,6 milions d’euros i Joan Laporta ocupa el càrrec d’apoderat. Coneixent aquesta relació societària, resulta inversemblant que Víctor Font, que també aspira a la presidència del Barça, hagi afirmat en campanya que compta amb Jordi Cruyff per incorporar-lo al seu projecte futbolístic. El fill de Johan Cruyff ja ha sortit per aclarir que, si estigués viu, el seu pare votaria per Joan Laporta.

Per la seva banda, Marcha Ballerina BCN SL és una societat propietat de l’empresari israelià Meir Bitton, de la qual Joan Laporta és apoderat. No és aquesta la seva única connexió empresarial amb Israel. Segons el diari Expansión, aquest candidat a la presidència del Barça també és soci de l’inversor israelià Morris Moshe Benisty, que anys enrere va intentar comprar l’emblemàtica Torre Muñoz, al passeig de Gràcia, on hi ha la seu de la conselleria d’Empresa de la Generalitat. Només va fer efectiva la paga i senyal i després va abandonar el projecte, que tenia per objecte la conversió d’aquest edifici d’oficines en un hotel.

Com a curiositat, Joan Laporta també va ser, durant un temps, apoderat de les companyies elèctriques Fecsa i Enher, que van ser absorbides per Endesa l’any 1999. Aquests càrrecs els hi va proporcionar el seu exsogre, Juan Echevarría Puig, que va ser president de Fecsa i vicepresident d’Endesa. A més, Joan Laporta encara figura com a president del partit polític Democràcia Catalana, que té domiciliat al seu despatx de Diagonal, 469 i que, seguint la tònica, tampoc presenta comptes.

En la candidatura de Joan Laporta a la presidència del Barça hi figura un soci del seu despatx professional, Xavier Puig. Ha estat president i administrador de quatre societats que també han estat tancades pel Registre Mercantil per no presentar els dipòsits de comptes (Assegubarna Corredoria d’Assegurances SL, Filial Catalana de Consum SL, Soccerplace SL i Gestión y Asesoramiento de Proyectos Hoteleros SL).

L’única que Xavier Puig manté activa és Corporación de Análisis y Solvencia del Crédito SL, que està domiciliada en un pis de Tiana. Amb el nom ja paga.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides