Les persones amb discapacitat se senten discriminades a les eleccions

Tot i poder exercir el seu dret a vot, s'han donat casos que a les meses electorals es desconfia de la seva capacitat i fan constar a l'acta les seves dades amb l'afegit de "discapacitat"

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha presentat una queixa formal al síndic de Greuges en considerar que les persones amb discapacitat estan sent vulnerades de dret per part de la Junta Electoral Central, durant les eleccions i els processos de votació.

La Instrucció 7/2019 duta a terme per la Junta Electoral Central i que va permetre que 15.000 persones discapacitades a Catalunya recuperessin el seu dret de vot el 2018, recull a un dels seus apartats, el segon concretament, el següent text: “En el supòsit que algun membre d’una Mesa Electoral o algun dels interventors o apoderats adscrits a aquesta Mesa consideri que el vot no és exercit de forma conscient, lliure i voluntària, ho podrà fer constar a l’acta de la sessió, però no s’impedirà que aquest vot sigui introduït a l’urna”. Aquest redactat deixa oberta una escletxa a la discriminació de les persones amb discapacitat de manera totalment subjectiva, segons el criteri personal dels membres de la taula o dels apoderats, ja que, segons explica Carles Campuzano, director de Dincat: “Aquesta instrucció habilita als membres de mesa, interventors o apoderats a apuntar el DNI de les persones amb discapacitat jutjant, de forma completament subjectiva, que no exerceixen el vot de forma conscient, lliure i voluntària. A part, ens preocupa, i molt, que no s’expliqui en cap moment amb quina finalitat s’anoten aquestes dades”. Des de Dincat s’ha demanat a la Junta Electoral basant-se en què i amb quina finalitat es realitzen aquestes anotacions a l’acta electoral, que consideren del tot discriminatòries.

Les persones amb discapacitat, segons apunta Dincat, continuen sent estigmatitzades i són víctimes d’estereotips sobre la seva capacitat de presa de decisions.

Dincat demana, a través de la queixa al síndic de Greuges, un nou redactat, molt més neutre, de la instrucció 7/2019 per no posar en dubte la capacitat d’aquest col·lectiu d’emetre un vot tan vàlid com qualsevol altre. El síndic s’ha compromès a treballar en aquesta reclamació.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides