Festival de missatges dels espectadors al ‘Més 324’ justificant la violència a les manifestacions

“Qui sembra l’odi, recull la ràbia”, “Si l’estat agredeix, l’autodefensa és legítima”, “mentre els rapers siguin engarjolats i els feixistes campin al seu aire hi haurà violència”, “els canvis no s’aconsegueixen amb lliris”, opinen els seguidors del programa de Xavier Graset

Missatge d'un espectador del programa 'Més 324' mentre els tertulians debaten sobre la violència a les manifestacions d'aquests dies

Xavier Graset ha recuperat la publicació dels missatges que envien els espectadors al canal de Twitter del programa Més 324, després d’haver-los suspès durant la campanya electoral. Aquest dimecres 17 de febrer, en va passar 128, la immensa majoria dels quals van justificar els actes violents que es van produir a diverses ciutats per protestar contra l’empresonament del raper Pablo Hasél. Només 5 missatges van criticar els manifestants i Hasél o van sortir en defensa de l’actuació dels mossos d’esquadra. El propi Graset va introduir el programa parlant d’una “jornada de protestes i indignació arreu del país”, referint-se al lideratge d’Espanya “en la galdosa classificació dels països amb més artistes represaliats i condemnats” i afirmant que Hasél ha estat empresonat “per les lletres de les seves cançons”. Un dels tertulians, el periodista Eduard Voltas, -els altres dos van ser l’ex-consellera d’Interior, Montse Tura, i l’escriptor Jordi Amat-, va començar la seva intervenció dient que “no cauré en la trampa de preocupar-me dels contenidors cremats”.

I la major part dels missatges enviats pels espectadors van anar en la línia suggerida per Graset i Voltas. A més de justificar les accions violentes dels manifestants van abundar els comentaris crítics i sovint insultants contra l’actuació dels mossos d’esquadra, els socialistes, Espanya, la justícia i el govern de Pedro Sánchez. També els va tocar el rebre a Unidas Podemos i, en la part final del programa, a ERC, quan es va debatre el possible govern futur de Catalunya.

Alguns dels espectadors van aconseguir col·locar tres o quatre comentaris al llarg del programa. És el cas de la usuària @serratsabi de qui en van passar quatre per antena. Un d’ells deia “Hasél és la gota que ha vessat el got”. De l’usuari Sagitari Llibres també van emetre quatre missatges. En un demanava la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. En un altre havia escrit: “Que la Monarquia Espanyola faci una transferència a l’Ajuntament de Barcelona pels contenidors cremats i altre mobiliari urbà malmès”. Francesc Company va poder llegir a la pantalla de TV3 el seu missatge: “mentre els rapers siguin engarjolats i els feixistes campin al seu aire hi haurà violència”. I Núria Amat un dels seus: “Que no surt avui el Felip borbó a fer algun discurset? Les manifestacions amb aldarulls les ha provocades ell i els lladres de la seva família”. Maria José va escriure que “El raper és el detonant, però el rerefons és l’immens fàstic per aquest Estat corrupte i repressor, que detesta tot el que sia llibertat”. “Qui sembra l’odi recull la ràbia”, va aportar Anna/el poder del poble. “Tots els diners cremats en contenidors, se’ls peta el Borbó en una setmana. I també són nostres”, va escriure Xavi Silvestre. Teresa Rosell va dir que “no entenc que tingueu més estimació pels contenidors que per les urnes” i la Confraria de Pescadors SEDR que “si l’estat agredeix, l’autodefensa és legítima”. “Si l’estat no ens protegeix, veurà cremar els carrers”, va opinar Butxaca @clar_i_cataclar.

Un bon nombre de missatges del públic del Més 324 van fer referència a la noia que va perdre un ull durant els xocs entre manifestants i mossos d’esquadra. Part d’aquests missatges es queixaven que a les manifestacions de grups feixistes que hi ha hagut mai cap participant ha acabat perdent un ull. “Quants feixistes han perdut un ull enfront els mossos?”, va preguntar Toni-Fort Pienc. Un dels pocs missatges que va sortir en pantalla en defensa dels mossos el va enviar l’usuari Cummings: “Si tampoc voleu FOAM, amb què collons voleu que els mossos aturin els manifestants violents”. Roger va criticar les accions violentes dels manifestants i els nombrosos tuits que la justificaven: “En què hem convertit Catalunya? Ara fins i tot justifiquem la violència. Quina vergonya!!”. El seu missatge va aparèixer poc després del de Xavi Oli –“les manifestacions pacífiques democràtiques són com anar a cantar el ‘lalala’ a Eurovision”- o el NewCrew 1899: “Això d’avui i ahir SÍ que és ‘els carrers seran sempre nostres’”. Aquest darrer missatge anava acompanyat del hastag SpainIsaFascistState. “Els canvis no s’aconsegueixen amb lliris”, havia dit al seu torn JF Sebastian.

Altres missatges que van sortir per la part baixa de la pantalla mentre els tertulians debatien els seus punts de vista van ser, per exemple, els de Josep A.S. –“em fot vergonya, molta vergonya que al meu DNI posi que sóc d’un país democràticament fracassat”-, Ramon Canals i Miret –“on són aquests socialistes tan progressistes i tan catalanistes”- o Roser –“el problema no són les lleis sinó els que les interpreten, i ara Spain interpreta les lleis COM UNA DICTADURA VIOLENTA”.

Xavier Graset va fer la seva aportació a la causa per l’indult a Pablo Hásel entrevistant a l’advocat Jordi Palou Loverdos, que l’ha sol·licitat en nom de l’Acadèmia Catalana de Música. Val a dir que la tertúlia del Més 324 estava més compensada aquest dimecres que altres dies. La de dimarts va ser diferent: els tres tertulians eren independentistes –Esther Vivas, Anna Simó i Jordi Cabré. Majoria absoluta. Unanimitat, vaja!

(Visited 2.060 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari