Els lletrats del Congrés avalen per primer cop investigar Joan Carles I

Pel cas de les targetes opaques, que es va produir després que abdiqués i per tant no està emparat per la inviolabilitat

El rei emèrit Joan Carles I

Els lletrats del Congrés dels Diputats han recomanat admetre a tràmit la creació d’una comissió d’investigació sobre el rei espanyol emèrit, Joan Carles I, pel cas de les targetes opaques, segons ha informat a través de Twitter el portaveu del grup Unidas-Podemos, Pablo Echenique. “Fruit d’un treball minuciós, hem aconseguit esquivar els entrebancs jurídics”, ha dit Echenique, per a qui “ja no hi ha excusa”. El portaveu dels de Podemos ha dit que “a partir d’ara, la decisió és purament política”. La creació d’aquesta comissió s’ha de debatre aquest dimecres.

La petició per crear una comissió d’investigació va ser signada per Unides Podem, ERC, Bildu, Más País, Compromís, la CUP i BNG. Aquesta ja va ser presentada el desembre del 2020, però un defecte en la seva forma va facilitar el seu bloqueig a la Mesa. I per tant es va d’haver de tornar a presentar aquesta petició.

Un dels grans problemes que s’havien trobat fins ara les peticions de comissió d’investigació de la monarquia era el caràcter inviolable que aquesta té gràcies a la Constitució. En el cas de les targetes opaques, com que els moviments es van produir quan Joan Carles I ja havia abdicat, no compta amb aquesta protecció. A més, la iniciativa no demana que s’investigui la Casa Reial, sinó l’ús de les targetes en qüestió.

D’altra banda, el PSOE ja ha anunciat que vetarà la comissió d’investigació sobre Joan Carles I malgrat l’aval dels lletrats.

(Visited 96 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari