Amnistia Internacional conclou que la gent gran de les residències va patir abandonament a Catalunya i Madrid

L'organització denuncia cinc violacions de drets humans i la manca d'atenció adequada a la immensa majoria d'aquests usuaris durant l'esclat de la pandèmia

Alba Vergés i Chakir El Homrani, després de la votació de les resoluc
Alba Vergés i Chakir El Homrani, després de la votació de les resolucions subsegüents al ple sobre la gestió de les residències

Un informe d’Amnistia Internacional sobre la situació a les residències geriàtriques durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19, centrat en els casos de Catalunya i la Comunitat de Madrid, conclou que es van vulnerar cinc drets humans: els relatius a la salut, a la vida, a la no discriminació, a la vida privada i familiar, i a la mort digna.

Aquesta organització reflecteix en l’informe Abandonas a su suerte. La desprotección y discriminación de las personas mayores en residencias durante la pandemia COVID-19 en España que la mala gestió en la fase àlgida de la pandèmia va desembocar en problemes com l’exclusió generalitzada i discriminatòria de la derivació hospitalària, l’aïllament de residents, sense gairebé comunicació amb els seus familiars, i una assistència sanitària mínima, marcada per la mancança de tests.

Amnistia, que alerta del risc de repetir les violacions de drets que denuncia i considera “molt preocupant la situació”, associa la realitat a les residències amb les polítiques d’austeritat i l’infrafinançament dels anys anteriors. Tant a Madrid com a Catalunya, denuncia l’informe, les derivacions van ser excepcionals i, en alguns casos, es van realitzar quan el pacient es trobava ja en la fase terminal.

L’organització reclama a Catalunya i a la Comunitat de Madrid que apliquin les modificacions normatives necessàries per evitar les restriccions en les derivacions hospitalàries i, al govern d’Espanya, que encarregui una investigació independent dels fets i que impulsi una legislació específica sobre el sector de l’atenció a la gent gran.

(Visited 233 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari