Zagatka va destinar 8 ME a vols privats de Joan Carles I

Les Bahames, les Bermudes, la República Dominicana, els EAU i Kuwait van ser destinacions dels viatges de l'anterior cap d'Estat
Joan Carles I, comunicant públicament que abdicava, l'any...
Joan Carles I, comunicant públicament que abdicava, l'any 2014

Joan Carles I, el rei emèrit d'Espanya, va realitzar almenys una desena de viatges en avió privat entre els anys 2009 i 2018 pagats amb 8 milions d'euros de la Fundació Zagatka, una societat constituïda a Liechtenstein de la qual ell era beneficiari i que dirigia el seu familiar Álvaro d'Orleans-Borbó, publica El Confidencial.

La majoria d'aquests viatges es van produir a partir de l'abdicació de Joan Carles I, el 2014, i van costar 6.166.250 del total de 7.929.118 euros. La mateixa informació especifica que les destinacions van ser Santo Domingo (República Dominicana) dos cops, Vancouver (Canadà), Connecticut (Estats Units), Kuwait, Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), les Bermudes i les Bahames.

Els fons, d'origen opac, procedeixen d'un dels vuit comptes que Zagatka tenia a Credit Suisse i van destinar-se a les companyies de vols privats Netjets UK Ltd (189.000 euros el 2009), Tag Aviations (gairebé 1 milió d'euros el 2010) i Vistajet Aviation Services (576.310 el 2011). De les rutes d'aquests vols no ha quedat constància en els documents referits per El Confidencial.

Aquesta informació afegeix que s'hi reflecteix un parèntesi en la despesa en jets privats fins al novembre del 2014, quan Joan Carles I ja era rei emèrit, i a partir d'aleshores consten pagaments només a la britànica Air Partner. Segons El Confidencial, el mètode de pagament era sempre la càrrega de les factures d'Air Partner per part del gestor de Zagatka i advocat de Joan Carles I, Dante Canonica, a comptes d'aquesta societat (primer de Credit Suisse i, des del 2015, de Lombard Odier).

Així, aparentment, el nom del rei emèrit no apareixia enlloc, ja que tampoc s'anotaven els dels passatgers, per bé que en dos contractes apareix com a client el Palau de la Zarzuela i en un, el nom de l'escorta de Joan Carles I. A més, El Confidencial afegeix, a partir de la informació de Zagatka, que el monarca va contractar bons de 100 hores de vol per rebaixar la despesa, la qual cosa és indicativa de la quantitat de desplaçaments, i que cadascun va costar 980.000 euros i que els va esgotar en menys d'un any.

Els pagaments d'aquests viatges, així com els 6,5 milions ingressats en cinc transferències d'origen desconegut en un dels comptes de Zagatka a Credit Suisse, es troben sota la lupa de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

(Visited 75 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari