TV3 compra dos programes del grup d’Oriol Soler amb diners de Cultura

La CCMA paga 100.000 euros pel documental ‘Altasu’ i encarrega el concurs cultural patrimonial ‘Batalla monumental’ a SOM Batabat
Batabat hizo el video 'Help Catalonia' para Òmnium Cultural
Batabat hizo el video 'Help Catalonia' para Òmnium Cultural

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha comprat dos projectes a la productora Batabat, del grup SOM de l’empresari Oriol Soler, amb els 6 milions que el Departament de Cultura ha traspassat a TV3 pel “foment d’obres audiovisuals i cinematogràfiques catalanes de nova creació”. Aquests diners han permès a TV3 l’adquisició de 34 programes i documentals. Amb 100.000 euros d’aquesta partida, SOM Batabat produirà el documental Altasu, conjuntament amb l’empresa basca Baleuko. L’altre contracte de la CCMA amb SOM Batabat pagat amb els diners de Cultura serà el concurs Batalla monumental. La web de transparència de la CCMA no ha publicat encara quina és la quantitat assignada a aquest projecte.

Altasu tractarà del procés a vuit joves condemnats a penes de presó d’entre un any i mig mesos i nou anys i mig per haver participat en una baralla amb membres de la guàrdia civil en aquesta localitat navarresa el 15 d’octubre de 2016. Batalla monumental serà un concurs per triar el millor monument de Catalunya a partir d’una selecció prèvia que n’ha triat deu. D’aquest concurs se n’havien celebrat quatre edicions, organitzats per la revista Sàpiens, també del grup SOM, amb la col·laboració de l’Agència de Patrimoni Cultural de la Generalitat i Catalunya Ràdio. Estava previst que l’edició televisiva s’emetés el primer trimestre de 2021, però potser s’ha d’ajornar com a conseqüència de les dificultats d’enregistrament provocades per la pandèmia de la Covid-19.

Oriol Soler, que ha estat detingut en el marc de l’operació Volhov contra presumptes financiadors de l’aparell burocràtic de l’expresident Carles Puigdemont a Brussel·les, ha aconseguit nombroses subvencions de la Generalitat per les empreses del seu grup cooperatiu. A TV3 hi ha col·locat nombrosos productes. El 23 de setembre, la televisió de la Generalitat va emetre La mort de Guillem, que narra la història del dol dels pares de Guillem Agulló, assassinat per membres d'un grup d’ultradreta el 1993. La CCMA va aportar 200.000 euros a aquesta producció de Som Batabat, Lastor Media i SUICAfilms. L’any passat, Batabat va signar un contracte de 432.812 euros per retransmetre els concursos de la temporada castellera. En la web de transparència de la CCMA s’hi diu que “una vegada liquidat el contracte, la CCMA no ha hagut de satisfer cap import d’acord amb les condicions contractuals”.

Les relacions de la productora SOM Batabat amb TV3 ha donat lloc a circumstàncies estranyes, com l’emissió del documental Objectiu 0,7%, realitzat per aquesta productora però cobrat directament al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. La CCMA el va emetre gratuïtament el 12 de gener passat. A la promoció d’aquest documental que va fer TV3 es va anunciar que l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, trencaria finalment el silenci amb la seva participació. El silenci que la ciutadania espera que trenqui Pujol és el que envolta el seu enriquiment i el de la seva família i d’això no en parlava al documental sinó dels 25 anys transcorreguts des de la campanya de les ONGDs perquè els pressupostos públics incloguessin un 0,7% del PIB dedicat a la cooperació internacional. TV3 va acabar retirant aquesta promoció.

L’estiu de 2019, TV3 va emetre 13 capítols del programa Manual de Supervivència, realitzats per Batabat per prop de mig milió d’euros. L’últim documental adquirit per la CCMA a aquesta productora, a part dels dos que ha comprat amb els diners del Departament de Cultura, va ser Mal de canya, sobre les condicions de vida dels treballadors de la canya de sucre a la República Dominicana. Va pagar 12.000 euros. L’any passat també va adquirir-li Marihuana, made in Catalonia, per 25.209 euros i Maria del Mar, sobre la cantant Maria del Mar Bonet, per 77.674 euros.

El nom de Batabat va estar molt present als mitjans de comunicació la tardor de 2017 ja que va realitzar el vídeo Help Catalonia d’Òmnium Cultural on una noia sanglotava davant la càmera, parlant d’una Espanya opressora i suplicant ajuda a Europa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides