El govern central i les autonomies ajornen de moment el toc de queda

La Generalitat demana a l'Estat les eines jurídiques per aplicar el toc de queda quan ho decideixi
Salvador Illa i Alba Vergés

El Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes han acordat un marc de restriccions comunes en funció de quatre nivells d'alerta que no menciona explícitament el toc de queda. La seva aplicació no s'ha concretat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dijous però sí que s'ha aprovat el document del govern central que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt.

El nivell tres o alt contempla mesures com el tancament de locals a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis les trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. El nivell quatre o molt alt suposarà sumar a aquestes restriccions "mesures excepcionals".

El text menciona la possibilitat d'haver de declarar l'estat d'alarma en el cas que l'adopció d'aquests mecanismes ho requerissin, com podria ser el toc de queda. Tanmateix, el document no fa explícita aquesta possibilitat. Seran les CCAA les que decidiran quan i quines mesures s'apliquen, informant-ne abans al Ministeri de Sanitat.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d'hospital per casos covid-19 de més del 15% o de llits d'UCI de més del 25%, entre d'altres.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat disposar de les eines jurídiques per poder aplicar mesures de restricció de mobilitat, com el toc de queda, quan la Generalitat decideixi, si és necessari i en funció dels criteris científics.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides