Quin revés rep Puigdemont de la Comissió Europea?

Carles Puigdemont i Toni Comín, a l'Eurocambra
Carles Puigdemont i Toni Comín, a l'Eurocambra

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, va demanar a la Comissió Europea, en una carta remesa el passat mes d'abril i signada pels també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, que li aclarís si una actuació del Tribunal Suprem havia transgredit l'article 2 del Tractat de la Unió Europea i els articles 21 i 35 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, i si era compatible amb la directiva comunitària 2016/343.

Esgrimint el fet que l'ONU havia recomanat reduir la població penitenciària per prevenir contagis de Covid-19, Puigdemont qüestionava que el Suprem hagués previst encausar funcionaris de presons per un delicte de prevaricació si permetien o avalaven el confinament domiciliari dels dirigents del procés empresonats, que van ser condemnats per sedició l'any passat. "El Tribunal Suprem va desbocat, fins al punt d’amenaçar als funcionaris", va piular l'expresident català quan va difondre a Twitter la carta que va enviar a la Comissió.

La triple resposta, que no ha ressonat en els mitjans i que Puigdemont no ha difós, ha estat clara per part del comissari de Justícia, el belga Didier Reynders. D'entrada, no considera, basant-se en els elements referits en la carta, que la directiva 2016/343 sobre la presumpció d'innocència es pugui aplicar en aquest afer.

Tampoc dona la raó a Puigdemont, Común i Ponsatí pel que fa als articles 21 i 35 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, sobre el dret a la no discriminació i a l'accés a la salut. El motiu que addueix el comissari Reynders és que aquestes disposicions només obliguen als Estats membres de la Unió respecte a la implementació de normes comunitàries. I no és el cas, conclou a partir de les dades plantejades pels tres eurodiputats. Per això, els indica que els Estats i les seves autoritats judicials són els encarregats de vetllar pels drets fonamentals d'acord amb la seva legislació.

Per últim, també citant "la informació disponible", la Comissió tampoc considera que en aquest cas s'hagi produït cap infracció de l'article 2 del Tractat de la Unió Europea.
 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides