Torrent va patir una intrusió al seu mòbil el 2019

El programa Pegasus, de la companyia israeliana NSO, es facilita a governs i forces i cossos de seguretat
Roger Torrent, president del Parlament
Roger Torrent, president del Parlament

El telèfon mòbil del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va ser l'any 2019 un dels objectius de Pegasus, un programa espia que només es troba a l'abast de governs i de forces i cossos de segureat, revelen El País i The Guardian.

Es tracta d'un intent d'intrusió que explota una escletxa en la seguretat de Whatsapp, segons ha reconegut el mateix servei de missatgeria instantània i recull aquesta informació, que va permetre l'accés del programa espia entre l'abril i el maig del 2019 a, com a mínim, 1.400 terminals d'arreu del món, entre els quals el de Torrent.

Aquestes intrusions mitjançant Pegasus, un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO concebut per combatre el crim, ha estat acreditat per Citizen Lab, un grup de ciberseguretat de la Munk School, establert a la Universitat de Toronto (Canadà).

Un document de Citizen Lab, afegeix també El País, afirma l'existència de "múltiples evidències que podrien determinar que Torrent va ser monitoritzat". Pegasus permet escoltar converses, llegir missatges de text, entrar al disc dur del terminal, obtenir captures de pantalla, revisar l'historial de navegació a Internet i activar la càmera i el micròfon del telèfon mòbil.

Els experts citats per El País associen amb indicis de manipulació i d'infecció amb un programa espia ela desaparició de missatges de Whatsapp del mòbil de Torrent el 2019. Aquest fet fa pensar a l'investigador de Citizen Lab John Scott-Railton, de fet, que el terminal del president del Parlament va ser efectivament infectat.

Mentre el govern espanyol assegura que no té cap constància que el telèfon de Torrent patís un ciberatac, segons explica un portaveu de l'Executiu a El País, el president de la cambra catalana atribueix a l'"Estat espanyol" les anomalies que va detectar en el funcionament del seu telèfon quan va participar, el maig del 2019, en una reunió amb la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic. No només va trobar a faltar alguns missatges de Whatsapp: també assegura que va rebre "estranys" missatges SMS.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides