Què diu Súmate de la polèmica sobre el bilingüisme a TV3?

Els dirigents de Súmate
Els dirigents de Súmate

L'entitat de castellanoparlants independentistes Súmate, que ha aportat al procés figures com Eduardo Reyes, Gabriel Rufián i Antonio Baños, no ha dit la seva oficialment sobre la polèmica dels continguts bilingües a TV3, agitada per les crítiques de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, arran de l'emissió a la televisió pública catalana de Drama, una producció de TVE en català on també es parla en castellà.

Ni Reyes, diputat d'ERC al Parlament, ni l'actual presidenta de la plataforma, Montse Sánchez, s'han pronunciat sobre la qüestió (a Twitter, si més no). En canvi, una altra cara coneguda de l'entitat com l'alt càrrec de la Generalitat José Rodríguez (sobrenomenat Trinitro) no només ha difós una irònica piulada del filòleg Pau Vidal ("Encara no m'he refet de que bé que reflectien la realitat barcelonina Vicky Cristina Barcelona o Biutiful. És que tenim una realitat que no ens la mereixem…"), sinó que ha dedicat un fil de Twitter a una reflexió sobre la necessitat que TV3 emeti continguts com Drama, dirigits al públic jove.

En la seva anàlisi, que té en compte que "la sèrie promou de forma inconscient el bilingüisme social" i que "molts sociolingüistes" indiquen "que aquesta ideologia porta a la minorització del català", hi conclou: "No m'atreveixo a satanitzar-la com fan alguns, ni tampoc a dir que TV3 té com a funció reproduir el bilingüisme que es parla als carrers".

Per la seva part, l'exdiputat de la CUP i dirigent de l'ANC Antonio Baños s'ha fet ressò de tuits que assenyalen que el principal problema que assenyala el cas de Drama és que TV3 no té diners per fer ficció pròpia en català, i d'un altre que ironitza sobre el fet que una sèrie de TV3 només en català sigui considerada poc realista però no La ciudad de los prodigios d'Eduardo Mendoza, íntegrament en castellà.

Gabriel Rufián, el portaveu d'ERC al Congrés, també ha reaccionat sobretot mitjançant retuits. S'ha fet ressò d'un comentari que descriu TV3 com "una estructura de supervivència cultural, no un mirall de la societat", però també d'un altre que considera un acudit que s'hagi discutit tant sobre les llengües que es fan servir a Drama.

Durant les darreres hores, el presentador del TN Vespre, Toni Cruanyes, ha rebut a la xarxa per haver elogiat la sèrie, el mateix que l'exalt càrrec d'ERC a la Generalitat, editor i columnista Eduard Voltas, el qual ha considerat que "hi ha maneres tòxiques d'estimar una llengua" i que l'allau de queixes per l'emissió de Drama ha estat un "festival de toxicitat". Rufián ha repiulat el missatge de Voltas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides