La cúpula del nou PNC és femenina, amb Marta Pascal de líder

Pretén ocupar l’espai de centre sobiranista de l’antiga Convergència de Jordi Pujol
Marta Pascal

El Partit Nacionalista Català ja és un fet. Sorgit del grup de reflexió de Poblet, Marta Pascal és la nova secretària general, amb Olga Tortosa de presidenta i Dolça González de síndica del militant. L’exalcalde convergent de Vielha, Àlex Moga, és el secretari d’organització.

El PNC, que va rebre la benedicció de Jordi Pujol, pretén ocupar el centre sobiranista però no unilateralista de l’antiga Convergència. Malgrat aspirar a la independència, el PNC assegura que cal seguir la via del pacte amb l’Estat, de la mateixa manera que ho va fer Escòcia amb el Regne Unit.

El congrés constituent, celebrat de forma telemàtica, ha estat presidit per Antoni Garrell, un dels impulsors del Grup de Poblet. El PNC ha adoptat gairebé totes les propostes sorgides de Poblet, quan un grup va decidir impulsar una reflexió, que ha culminat amb la creació del PNC. De moment està dirigit per antics càrrecs de Convergència, com la mateixa Pascal o Moga. A més, compte amb el suport de Carles Campuzano i Jordi Xuclà, que aquesta mateixa setmana han deixat el PDeCAT per estar en el PNC.

Pel que fa a la independència, el document aprovat afirma que malgrat que aquest objectiu és “legítim”, ha de presentar “una opció plenament democràtica, sempre que es faci amb ple respecte a la legalitat, per la qual cosa la via unilateral no hi té cabuda”.

Així mateix, qualifica el procés d’una “oportunitat perduda”. El PNC assegura que “ha estat mancat d’una estratègia sòlida i ha estat dominat pel tacticisme de les forces polítiques que l’han impulsat i amb excessiva improvisació”.

Els documents congressuals s’han aprovat per consens, després que els ponents hagin acceptat la majoria d’aportacions, tant en forma d’esmena com de redacció.

El PNC espera recollir el votant sobiranista però descontent amb la governança de Carles Puigdemont i Quim Torra. El PNC proposa l’acord front l’enfrontament constant, tant amb l’Estat com amb les forces catalanes, amb una crítica indirecta a l’actual Govern de Catalunya.

A més, el PNC creu que pot recollir militants i vots de l’antic PDeCAT. La mateixa Pascal va ser descavalcada de la direcció el juliol de 2018 quan Puigdemont va decidir no comptar amb ella com a coordinadora. Aquell congrés va representar un canvi d’estratègia del PDeCAT. Malgrat que Pascal va seguir de senadora de designació autonòmica, cada dia que passava hi havia més discrepàncies amb les formes de Torra i Puigdemont. L’estiu passat, un grup es va trobar a Poblet, on va posar les bases ideològiques. El PNC recull ara aquella feina.

Pascal és la líder del partit, però seguint l’estela del PNB, el candidat a la presidència de la Generalitat no serà ella mateixa, en principi. A més, el PNC buscarà tancar acords amb altres formacions de l’antic espectre de la CiU del passat. Així, formacions com Units per Avançar o Convergents o Lliures podrien formar part d’una nova coalició.

De moment, Albert Batlle (Units per Avançar) ja s’ha ofert per liderar aquesta candidatura, però fonts coneixedores de les negociacions asseguren que Pascal no ho veu bé. Ara, el PNC ha d’esperar a què Torra, com a president de la Generalitat, convoqui les eleccions. Abans, però, Puigdemont haurà d’aclarir el seu espai polític. De moment, el PDeCAT no vol dissoldre’s en JxCat, la qual cosa podria portar a un trencament intern. El PNC espera a veure què passa i recollir militants i vots d’aquell espai que Jordi Pujol i CiU van monopolitzar durant més de 20 anys.

(Visited 73 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari