El “tsunami rural” arriba al Parlament de Catalunya

Representants municipals, empresarials i de la pagesia es manifesten davant la cambra contra l’Agència de Patrimoni Natural que s’ha d’aprovar el dia 17
Concentració al Parlament de càrrecs locals, empresaris i pagesos pe
Concentració al Parlament de càrrecs locals, empresaris i pagesos per protestar contra l'Agència de Patrimoni Natural

Les queixes que ha aixecat la creació de l’Agència de Patrimoni Natural que ha d’aprovar el Parlament de Catalunya el proper dia 17, han arribat el matí d’aquest 9 de juny a les portes de la cambra catalana. S’hi han desplaçat un centenar de representants d’ajuntaments, de sectors empresarials i de la pagesia que s’hi oposen.

Una delegació dels manifestants ha entregat al president del Parlament, Roger Torrent, el manifest on expliquen el perquè de la seva oposició a aquesta agència, que, en principi, neix amb el suport de JxCat, ERC, PSC i els comuns. La convocatòria s'ha fet sota el lema de “Tsunami rural”.

Els contraris al projecte de llei argumenten que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de qui dependrà aquesta nova Agència de Patrimoni Natural ha actuat d’esquena al territori i sense ser consultats. Alhora critiquen el que consideren “silencis còmplices” del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Les protestes han creat tensió, sobretot, entre els representants municipals de JxCat i ERC de zones com l’Alt Pirineu l l‘Aran, els Pallars, el Priorat o la Conca de Barbarà. La pròpia delegada del govern de la Generalitat al Pirineu, Rosa Amorós, alcaldessa d’Isona en representació d’ERC, va participar en un acte de protesta contra l’agència que es va celebrar el 3 de maig a Port del Cantó, al Pirineu lleidatà.

Al manifest que s’ha fet arribar a Roger Torrent, el centenar d’entitats que hi donen suport es queixen que “aquesta llei s’ha impulsat sense el consens dels principals actors i sectors del territori, ni dels municipis als quals afectarà més intensament. Pensem que en aquest cas el procés legislatiu s’ha dut a terme d’una forma que no és pròpia d’una societat democràtica avançada on el Govern i el Parlament impulsen les lleis respectant els principis democràtics bàsics d’informació, transparència, participació i consens de tots els sectors afectats”. 

Denuncien, a més, que “aquesta forma d’actuar revela també un autèntic menyspreu pel territori, pels pagesos i pels ramaders, pels propietaris dels boscos i pel sector agroforestal català, cosa que es veu confirmada per la seva exclusió de la governança de l'agència projectada, en la qual queden relegats a un paper purament testimonial tal com es demostra en la composició i l’estructura del seu Consell de Direcció”.

El manifest, que acaba demanant que s’ajorni l’aprovació de la Llei que crea l’Agència de Patrimoni Natural, recorda que “els propietaris dels boscos, els ramaders, els agricultors, i tota la resta d’actors econòmics i socials del món rural són un sector estratègic, en tant que productors de béns i serveis indispensables per tota la societat i gestors naturals del paisatge i del territori. Són ells els que hi viuen i en viuen, per la qual cosa el fet de no haver comptat amb ells en l’elaboració d’aquesta llei és un error de base que ha contaminat tot el procés de creació d’aquesta nova Agència de Patrimoni Natural a Catalunya”.

(Visited 95 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari