‘Conspiracy Theory’

Sens dubte, les teories de la conspiració entorn de la Covid-19 són un lloc comú, una mica súper-dejà vu (com molts dels què les envolten), però els 666.000 resultats en espanyol que apareixen en el cercador de Google referits al tema, o els 150 milions de nord-americans que creuen en alguna d'elles, bé mereixen que hi donem un cop d’ull.

Conspiracy Theory és una pel·lícula dirigida per Richard Donner que explica la història d'una taxista de Nova York que creu saber-ho tot sobre els propòsits secrets i assassins d'aquells que ens vigilen i volen controlar el món, i aquest és el tema de conversa amb els seus clients. A aquest efecte també posa aquests fets en coneixement d'una jove advocada del Departament de Justícia dels EUA. Aviat tots dos es veuran embolicats en una conspiració en la qual participen la CIA i l'FBI.

Això, en una situació com la que estem vivint, es multiplica com el mateix virus, fins a aconseguir proporcions incommensurables, de continent i de contingut. La Covid-19 dóna per tot. Des de la visió pseudo-maltusiana, que sosté que com que som molts ha de venir la dalla a alleugerir la cosa, compartida segurament per molta gent, fins a qui a Rodalquilar, per exemple, afirma que totes les tardes passa un avió dels americans i s'emporta els núvols…

Comenta Slavoj Zizek, en la seva Pandèmia, que Canal Ú, de la televisió russa, va dedicar un espai fix a les teories de la conspiració en el seu principal programa de notícies. Amb estil ambigu, semblava desmentir les teories, però deixava en els espectadors la impressió que hi havia quelcom de veritat. “Curiosament -apunta Zizek-, la suspensió de la veritat real no elimina la seva eficàcia simbòlica”.

Seria apassionant indagar, com passa amb el virus, en l'origen i propagació de les teories de la conspiració que hi fan referència. La casuística tendiria a l'infinit. Sense anar tan lluny, tot bitxo vivent, amb perdó, coneixem les teories que situen l'origen de la pandèmia en ratpenats i pangolins. Als quals hem agafat ràbia, ésclar. Com en general, a tots aquests éssers vivents silvestres que, pel que sembla, es venen en el mercat central de Wuhan. Abans van ser els micos amb l'Ébola i les pobres vaques boges de Britània.

No estan malament les teories de la conspiració de les superpotències, pel que fa al seu grau d'histèria. Donald Trump, que necessita amb urgència un enemic creïble, ha tirat, com no, de la Xina, a la qual acusa d'haver fabricat el virus per afeblir els Estats Units d'Amèrica. La seva feligresia, abundant també per aquí, construeix la idea que són els xinesos els qui han fet això per destrossar les economies d'Occident, comprar a preus de saldo les seves empreses i així fer-se amb el domini del Món.

Resulta curiós el matrimoni tan ben avingut de la tecnologia i el coronavirus. Hi ha hagut desenes de casos per tot el món de terroritzats ciutadans que han atacat torres d'antenes de les xarxes 5G perquè creuen que són les propagadores de la Covid-19. La cantant Keri Hilson, que té més de quatre milions de seguidors a Twitter, dóna suport a aquesta tesi, que inclou que Bill Gates té un pla pervers per desenvolupar una "vacuna", que consisteix en un xip amb capacitat de monitorar els nostres moviments. Tot això, qui sap, pot ser part del lobby global de persones electro-sensibles o de les companyies de comunicacions que es veuen amenaçades per la competència de la nova tecnologia xinesa. En qualsevol cas, les xarxes ofereixen molts recursos per a la propagació de les teories conspiratives, fins al punt que la mateixa xarxa adquireix un perfil conspiranoide.

El coronavirus el van portar els extraterrestres. Un clàssic. El professor Chandra Wickramasinghe, del Centre d'Astrobiologia de Buckingham, va afirmar a principis d’any que una bola de foc que va caure al nord de la Xina a l'octubre passat és la font més probable de la Covid-19. Aquí, a la Terra, diu el filòsof Santiago Alba Rico que hi ha teories de la conspiració de dretes i d'esquerres que, quan es converteixen en conspiranoia, són tan reaccionàries com les que més.

Les conspiracions tenen aquesta mística de l'invisible i, d'alguna manera, representen una falsa confirmació de superioritat, la de l'individu que creu poder interpretar els missatges que romanen ocults a la resta i que, a ell o a ella, li revelen com és l'autèntica realitat”, diu Ignacio F. Vázquez, en el seu blog, datat el 20 de maig a Washington DC. En fi, com el seu nom indica, les teories de la conspiració són només això: teories. Quelcom, com les meigues gallegues, inexistent. Però les conspiracions, pròpiament dites, d’haver-n’hi, n’hi ha.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides