TV3 dedica un panegíric de 6 minuts a Jordi Pujol

El Telenotícies de Toni Cruanyes col•loca un reportatge on l’ex-president recorda la seva detenció per uns fets ocorreguts al Palau de la Música el 1960
Imatge del documental 'Pujol Catalunya. El Consell de Guerra' recollid
Imatge del documental 'Pujol Catalunya. El Consell de Guerra' recollida pel TN Vespre

El Telenotícies Vespre del passat dimarts 19 de maig va dedicar prop de sis minuts a recordar els fets que es van produir al Palau de la Música seixanta anys enrere i pels quals va ser detingut i empresonat Jordi Pujol. El presentador de l’informatiu, Toni Cruanyes, va introduir el reportatge explicant que TV3 li havia demanat d’entrevistar-lo i que no havia volgut fer declaracions però que havien “recuperat les seves declaracions” d’un documental de l’any 2013. Les declaracions a què es referia Cruanyes eren una frase en la qual es referia a les tortures que assegura que va patir durant la detenció. “Jo no sé res, jo no sé res… Escolti’m, ho farem d’una altra manera. I va començar allò que en diuen ‘el tractament’”, diu Pujol en el documental en recordar aquells fets.

El maig de 1960, el dictador Francisco Franco va anar a Barcelona i un dels actes que es va organitzar durant la seva estada va ser un concert en record del centenari del naixement del poeta Joan Maragall. Hi van assistir quatre ministres del govern franquista i en el decurs de l’acte un grup d’activistes es va aixecar i va començar a cantar ‘El cant de la senyera’, que s’havia esborrat del programa previst en el concert. Jordi Pujol no va assistir a l’acte però va ser detingut sota l’acusació de ser un dels seus principals instigadors. El redactor que va elaborar el reportatge del TN Vespre, Jordi Bentanachs, recorda que un consell de guerra va condemnar l’ex-president a set anys de presó. En va acabar complint dos anys i mig i a la sortida de la presó va ser confinat a la ciutat de Girona.

El reportatge, inclòs a l’apartat ‘La contraportada’, del TN Vespre, va aprofitar moltes imatges del documental ‘Pujol Catalunya. El Consell de Guerra’, dirigit per Enric Canals. A més de les de Jordi Pujol explicant la seva detenció n’hi ha de la campanya que es va fer per demanar-ne l’alliberament, amb la pintada que dona títol al documental: “Pujol Catalunya”.

Toni Cruanyes ha declarat en públic que considera que s’ha tractat malament a Jordi Pujol després que va confessar que havia amagat una fortuna a l’estranger mentre era president. El passat gener afirmava en una entrevista a Vilaweb.cat que “és una persona molt important a la vida dels catalans de la meva generació i marca molt una manera d’entendre el país” i que “hi ha hagut un linxament públic injustificat de la seva figura i espero que el temps posi les coses al seu lloc”. “Pensaven que matant Pujol mataven l’independentisme. Què poc coneixen la situació de real de Catalunya!”, concloïa el presentador de la televisió pública catalana.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.