Montilla demana una pausa del procés i que el govern català se sumi als pactes de reconstrucció

L’expresident català sol·licita que les crítiques entre governs vagin acompanyades d’un "esperit constructiu" i de “corresponsabilitat”
José Montilla
José Montilla

L’expresident de la Generalitat, José Montilla, ha demanat a l’independentisme una pausa del procés mentre duri l’emergència sanitària i ha instat al govern català a sumar-se als pactes per la reconstrucció impulsats per l’executiu central: “No s’ha d’utilitzar el procés per impedir o dificultar el pacte d’Estat per a la reconstrucció”.

L'exdirigent socialista ho ha sol·licitat en un article publicat aquest dimecres  a La Vanguardia, on ha defensat que caldrà un pacte semblant al proposat per Pedro Sánchez a Catalunya i ha demanat a l’executiu català que no es quedi al marge de l’impulsat pel govern central: “Catalunya ha de ser part de les solucions i no un entrebanc per assolir-les. Per defensar el prestigi i la utilitat de les nostres institucions d’autogovern, massa abocades a la confrontació política. Per defensar el propi autogovern i garantir, amb una participació constructiva, que les mesures que s’adoptin no impliquin cap pas enrere en la distribució del poder territorial”.

Montilla ha deixat clar que no reclama al moviment independentista que renunciï al seu objectiu polític sinó una aturada: “Demano una pausa. No una renúncia, ni un abandonament del diàleg necessari per buscar les solucions als problemes polítics de fons”. Al mateix temps, l’exmandatari català ha recordat que la independència és un objectiu “del tot legítim si se situa en el marc del respecte a les regles de joc democràtiques”.

Així mateix, l’expresident català ha demanat que les crítiques efectuades a les altres administracions públiques vagin acompanyades d’un “esperit constructiu” i de "corresponsabilitat”. “Quin sentit té convertir-se en profetes de la catàstrofe, dient als altres el que cal fer sense ser capaços de fer correctament allò que els correspon?”, ha qüestionat el també l'exsenador del PSC.

Montilla ha assenyalat que la crisi actual és molt més greu que la del 2008, ha admès que molts ciutadans es van sentir desprotegits per part dels governs i ha lamentat que alguns dirigents polítics se sumessin al clima d’insatisfacció per interessos polítics: “A Catalunya, algú va considerar la utilitat de pujar a l’onada d’insatisfacció per evitar-ne les conseqüències i treure’n rèdit polític. El resultat l’hem vist: una dècada perduda pel nostre país”.

D’altra banda, l’expresident de la Generalitat ha assegurat que cal treballar per salvar tant l’economia com la salut, ja que entén que no hi ha dicotomia entre les dues àrees.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides