La pobresa es dispara per la crisi del coronavirus i els serveis socials de Barcelona es col·lapsen

Els veïns ajuden on la burocràcia de l'administració publica fa fallida per donar resposta als més necessitats
Repartiment d'ajuda

Després de sis setmanes de confinament, la pobresa s'ha disparat a la ciutat de Barcelona i els serveis socials de l'ajuntament no donen l'abast. És tanta l'afluència que deriven part dels casos de demanda de menjar a l'acció solidària dels veïns que s'han organitzat per poder atendre els més necessitats.

És el cas dels veïns del Raval que organitzats a través de les xarxes socials estan repartint menjar i productes higiènics, i arriben allà on l'administració no pot segons explica a EL TRIANGLE una veïna que pertany a l'Associació de Veïns del Raval (AAVV Raval). Aquesta veïna assegura que "l'administració no dona l'abast perquè és molt lenta i les peticions són interminables. Alguns veïns estan passant necessitat i per això estem omplint carros de la compra per ells. Hem preparat kits d'emergència social que inclouen des d'arròs a bolquers. La situació d'emergència és molt greu".

Aquesta plataforma, integrada per l'AAVV Raval, la Taula de Mediació Folch i Torres, l'Associació de Mediació Intercultural i la plataforma veïnal Net Raval, ha obert un compte de Paypal on poder fer donacions i preparen cistelles d'emergència. Una iniciativa a escala veïnal que es repeteix per tota l'Àrea Metropolitana.

A Badalona, per exemple, ens trobem la Plataforma d'Afectats per la Crisi que des que va començar la pandèmia de la Covid-19 reparteixen cada dissabte, amb voluntaris, menjar als que més ho necessiten. La Núria, una de les voluntàries, afirma que "és solidaritat del barri", afegint que "és literalment la gent més pobre ajudant a gent encara més pobre, sense que l'administració faci res".

Tot i les reiterades mostres de bona voluntat per part de la regidora de Salut a l'Ajuntament, Gemma Tarafa, el cas és que els Serveis Socials han col·lapsat per què en poc més de dues setmanes han doblat el nombre d'usuaris. Tal és el cas, que en moltes ocasions, "des de la mateixa administració es facilita el telèfon de la xarxa veïnal més propera" com ens explica un veí de Nou Barris, una afirmació que comparteix l'Església Evangèlica del Paral·lel, on una de les voluntàries declara que molts dels seus usuaris els deriven des de Serveis Socials. Tarafa nega la major argumentant que s'estan repartint més àpats i cistelles solidàries que mai, però des del carrer l'opinió és molt diferent.

Abans de la crisi de la Covid-19, a Catalunya hi havia un 21% de pobresa estructural, més d'un milió i mig de persones a les quals ara s'han de sumar el milió que s'ha quedat sense feina i recursos. Es calcula que la crisi del coronavirus deixarà en extrema pobresa el 8% de la població mundial.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides