Simón: “El difícil ho farem ara”

El responsable del CCAES admet "preocupació" per algunes imatges de les famílies amb nens
Fernando Simón
Fernando Simón

"No podem fer un pas enrere", ha manifestat el coordinador del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, després d'expressar satisfacció per la sortida dels nens al carrer d'aquest diumenge però d'admetre també "preocupació" pel "comportament de certs grups" pel que fa al manteniment de la distància interpersonal. No obstant això, troba que "en la majoria dels casos" s'ha mantingut.

Simón ha assenyalat que "el difícil ho farem ara" perquè caldrà "demostrar responsabilitat individual i familiar", després de la fase més "dura" però "fàcil" del confinament, segons la seva valoració. El responsable del CCAES ha cridat a la corresponsabilitat per garantir que l'apertura progressiva no porta un increment dels riscos de contagi del coronavirus, i ha afegit que les futures mesures depenen de l'evolució que mostrin els indicadors, la qual pot endarrerir o alentir la "fase de transició".

D'altra banda, Simón s'ha referit a Catalunya quan ha manifestat que "hem de verificar" perquè "aquesta Comunitat Autònoma" comunica un nombre de pacients a unitats de cures intensives (UCI) "tan important". "Estem mirant d'aclarir això", ha afegit.

Sobre l'estudi seroepidemiològic amb què el Ministeri de Sanitat vol estimar la dimensió de l'epidèmia a Espanya, la directora de l'Instituto de Salud Carlos III, Raquel Yotti, ha explicat que es realitzarà sobre 36.000 llars i que es demanarà a 90.000 persones ja seleccionades que hi participin. Cada participant, ha especificat, haurà de respondre un qüestionari i després passarà dues proves d'anticossos: un test ràpid i un altre amb extracció d'una mostra de sang que s'analitzarà en un laboratori. Cada participant serà estudiat tres cops amb 3 setmanes de diferència.

"L'estudi comença en el moment que ha de començar", ha defensat Yotti, a més de dir que es tracta d'un dels primers d'aquesta magnitud al món, i que el realitzen en un moment en el qual "l'ona epidèmica ens permet fer estimacions estables" durant les dues setmanes d'inclusió dels participants.

L'objectiu és determinar si aquestes persones han desenvolupat anticossos i, a partir d'aquestes dades, establir una estimació estadística sobre la població espanyola en conjunt.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari