Juga ‘de farol’ la Generalitat amb l’assaig contra el Covid-19?

Alba Vergés, consellera de Salut
Alba Vergés, consellera de Salut

En el marc de la crisi del coronavirus, ha fet eclosió una nova figura mediàtica, el doctor expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà, a qui la Generalitat de Catalunya ha situat al capdavant d'un assaig clínic que té com a objectiu frenar la capacitat de transmissió del Covid-19.

Mitjà, que ha carregat públicament contra la gestió de la crisi realitzada pel responsable d'Emergències Sanitàries espanyol, Fernando Simón, a qui ha acusat de negligència, va presentar l'assaig en una roda de premsa amb la consellera de Salut Alba Vergés, la qual ha assegurat que "pot anar molt bé i tindrem dades en 21 dies".

Robert Fabregat, director general d'Investigació i Innovació en Salut de la Generalitat, ha assegurat a El País que la implementació serà "rapidíssima perquè, en tres setmanes podem tenir una evidència que ens permeti justificar el seu us compassiu".

Però no tothom ho té tan clar. El metge, professor i editor Amando Martín Zurro ha manifestat a Twitter: "Veient a Oriol Mitjà a la TV m'assalten dubtes sobre l'oportunitat, utilitat i fins i tot ètica de les seves declaracions sobre l'assaig clínic que lidera. Parlar d'un fàrmac concret apuntant resultats positius abans d'iniciar l'estudi no em sembla justificat".

Ignacio Lizasoain, catedràtic de Farmacologia de la Universitat Complutense de Madrid, li ha donat la raó quan ha respost que "els assaigs clínics amb hidroxicloroquina i darunavir estan en marxa, no han conclòs. Són assajos amb pocs pacients. Per tant només hi ha evidències indirectes. Hem de tenir cura amb la informació que es dóna perquè pot crear falses esperances".

Expectatives a banda, les afirmacions de Mitjà contra Simón no han trobat ressò públic en altres col·legues. El cap de malalties infeccioses del Vall d'Hebron, Benito Almirante, no només troba "absolutament impossible" tenir els primers resultats de l'assaig en 21 dies, com s'ha avançat, sinó que ha discrepat de l'opinió de Mitjà sobre el lideratge de Simón, l'esforç del qual ha elogiat en declaracions a Betevé.

També l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla, en aquest cas des d'El Periódico, ha elogiat Simón i ha indicat que "es relativament fàcil dir les coses quan ja han començat" i que els països europeus no estan aplicant mesures "especialment diferents" de les d'Espanya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides