El Govern català tira endavant els pressupostos gràcies a Comú-Podem

PSC i CUP asseguren que no li poden donar suport perquè no són socials
Pere Aragonès

El Govern treu endavant el primer escull dels pressupostos de la Generalitat de 2020. Gràcies a l’abstenció de Comú-Podem, l’independentisme governamental JxCat i ERC tindran comptes per governar la Generalitat al refusar les esmenes a la totalitat. Ni PSC ni la CUP els han avalat, malgrat l’oferta de Pere Aragonès a fer-ho. No obstant, els socialistes podrien variar el vot final si se li accepten “moltes de les esmenes que presentarem”.

Ara, però, segueix el tràmit parlamentari. Després de refusar les esmenes a la totalitat, els comptes seguiran el seu curs a la Cambra, quan els grups poden presentar esmenes i variar aquest pressupost. Com a mínim, per adaptar-los al 0,2% de dèficit permès per l’Estat, quan s’havia previst un dèficit zero, la qual cosa representa un increment de poc menys de 450 milions d’euros.

La nova majoria ha refusat, així, les esmenes a la totalitat presentades per Ciutadans, PSC, CUP i PP.

Pel representant de Cs, José María Cano, es tracta d’uns comptes destinats al procés d’un “govern en funcions a temps indefinit”. Cano ha qualificat de “venuts” els diputats de Comú-Podem per “haver-se venut a Convergència”.

La diputada del PSC Alícia Romero ha aprofitat que el vicepresident Pere Aragonès ha assegurat que aquestes comptes públiques són les més expansives des de 2010, per recordar que aquell pressupost va ser l’últim aprovat seguint la normativa i quan Antoni Castells era el conseller d’Economia.

Romero ha posat damunt la taula que en aquests pressupostos hi ha menys diners que el 2010 en pobresa infantil, violència de gènere, escoles bressol, gent gran, dependència (75.000 persones en llistes d’espera), salut en l’esport, cultura, desequilibri territorial o les universitats.

Romero també s’ha queixat que malgrat que ERC sempre assegura que està disposat a asseure’s per negociar, “amb nosaltres no ho ha fet”. A més, la diputada socialista li ha recordat al grup de Comuns que “aguanten un govern que agonitza”.

Per la CUP, la seva portaveu Maria Sirvent ha manifestat que “no són uns pressupostos socials” i per això no els donen suport.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari