Erra defensa la llengua parlant de “catalans autòctons” i d’aparences no catalanes

L'alcaldessa de Vic advoca per conscienciar de no parlar castellà amb una persona que "pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembla catalana"
Anna Erra
Anna Erra

L'alcaldessa de Vic i diputada de JxCat, Anna Erra, ha defensat l'ús de la llengua catalana amb una intervenció parlamentària que ha generat crítiques per part de l'oposició, que l'ha considerat un exponent de xenofòbia.

Algunes veus s'han aixecat quan Erra s'ha referit als "catalans autòctons" i també quan ha advocat per "posar fi al costum present a determinades zones del país de parlar en castellà amb qualsevol persona que pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembla catalana”. Abans, s’havia referit a aquest interlocutor dient que “els sembla que és estranger o, simplement, no parla en català”.

Per a Erra, el català és la llengua que "ens uneix, ens agermana i ens iguala", i "un gran defecte" de molts catalanoparlants és el de canviar de llengua. "Pensen que adreçar-se a algú en castellà és un acte de respecte, i no és així", ha manifestat.

Posteriorment, ha matisat l'assumpció sobre el físic quan ha dit, sobre la campanya de la Generalitat No em canviïs la llengua, que vol "conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn la llengua quan creuen, per l'accent o pels trets físics, que el seu interlocutor no és nascut a Catalunya".

Reaccions de l'oposició
El diputat socialista Òscar Ordeig ha respost a l'hemicicle alertant de "la perillositat de valorar les persones per la seva imatge i el seu aspecte. Tots som catalans i hem de ser reconeguts com a tal".

Pol Gibert, també del PSC, ha associat les manifestacions d'Erra amb el racisme perquè ha parlat de catalans "autòctons" i de diferències físiques entre catalans i estrangers.

La intervenció d'Erra també ha causat el rebuig del líder del PP català, Alejandro Fernández, assegut darrere de l'alcaldessa de Vic i visiblement en desacord amb ella. Jorge Soler, de Cs, ha titllat de "supremacista" i "racista" el comentari de la postconvergent. "Tots som igual de catalans", ha afirmat la líder de Cs, Lorena Roldán.

La pregunta d'Erra anava dirigida a la consellera Mariàngela Vilallonga, que ha fet servir en alguna ocasió l'expressió "raça catalana".

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari