La consellera Chacón defensa els interessos privats d’empreses de cogeneració elèctrica

Està estretament vinculada amb els negocis del grup d'empreses de la família Romaní
Àngels Chacón

Els Pressupostos de la Generalitat per a enguany, pactats per ERC i En Comú Podem, preveuen un fort increment dels impostos que hauran de pagar les empreses del sector energètic i de les telecomunicacions. Però Junts x Catalunya, a través de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, promou que el subsector de la cogeneració elèctrica pugui quedar alliberat d’aquest increment d’impostos o beneficiar-se d’una moratòria de pagament durant 25 anys. Aquest conflicte es produeix en un context de màxima tensió entre els dos socis del govern català.

La cogeneració és una bona opció per a les empreses que produeixen molt vapor en les seves activitats industrials. Aquest vapor es reaprofita a posteriori per a la producció i venda d’energia elèctrica. En principi, la cogeneració és un complement d’ingressos per a les empreses que s’hi dediquen, però en alguns casos s’ha acabat convertint en un negoci per si mateix, aprofitant-se de la màniga ampla de l’administració.

És el cas, per exemple, de la fàbrica de pèl·lets que la família Romaní (Group Renerbio) té a la Pobla de Claramunt (Anoia). El funcionament d’aquesta indústria és l’excusa perquè el grup que dirigeix Josep Romaní tingui dues plantes dedicades a la producció i venda d’energia elèctrica: una que funciona amb fuel, i que està a més de dos quilòmetres de la fàbrica, i una altra amb gas. Segons fonts de l’empresa, la comercialització de l’electricitat d’aquesta suposada cogeneració li dona uns ingressos de 8 milions d’euros anuals.

El lobby del subsector de la cogeneració a Catalunya ha trobat una gran aliada en la consellera d’Empresa i Coneixement per intentar escapolir-se de la pujada d’impostos que propugna el vicepresident Pere Aragonès. I és que Àngels Chacón coneix aquest sucós i tèrbol negoci de primera mà: abans de dedicar-se professionalment a la política va ser, durant anys, l’executiva de màxima confiança del grup d’empreses de Josep Romaní, que històricament ha estat molt ben connectat amb el “sector negocis” de Convergència.

 

(Visited 139 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari