L’independentisme es trenca per la defensa de Torra

ERC s'aparta de la defensa de l'escó de diputat del president de la Generalitat
Els membres del govern i diputats d'ERC no aplaudeixen Torra

El Parlament de Catalunya viu en estat de campanya electoral. Qualsevol motiu és prou perquè l'independentisme mostri en públic les seves desavinences. Davant d'un discurs de Quim Torra, els diputats d'ERC es queden asseguts als seus escons, mentre que els de JxCat aplaudeixen i s'aixequen. Que l'independentisme estava fracturat era clar. Ara, ja ha arribat l'hora de la batalla per les eleccions, que tot indica que seran a la primavera, després de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

El president Torra ha aprofitat l'inici d'un ple per, de forma extraordinària, demanar la paraula. L'objectiu era clar: posar contra les cordes ERC. Ha exigit que els seus socis a la Generalitat però principals adversaris electorals defensessin que segueix sent diputat. Això ho ha fet després que el secretari general de la institució, seguint la legalitat, hagués comunicat a la Junta Electoral la substitució de Torra per Maria Senserrich.

A més, Torra ha aprofitat per carregar contra el funcionari, Xavier Muro, qui ha complert amb les seves funcions. En cas contrari, Muro podria haver estat processat per desobediència. Tot ja està preparat per anar a eleccions. El terreny de joc ara és el Parlament. No sols l'hemicicle. També ho és els passadissos i l'ús i abús de la Mesa de la cambra.

Qualsevol intervenció pública és un acte electoral. Mentre que ERC defensa que cal seguir amb Torra inhabilitat com a diputat però fent de president, JxCat reitera que Torra "és diputat" i no accepta que el president del Parlament, Roger Torrent, i el seu partit, Esquerra, hagin acceptat la situació de fet. Amb la vista més posada a les respectives parròquies, la bancada de Ciutadans crida "delinqüent, delinqüent" referint-se a Torra. Això ha provocat la suspensió del ple. Amb més calma, quan s'ha reprès és quan JxCat ha tornat a demanar la paralització perquè "es reconsideri una decisió que no s'ha pres". Semblava que Grouxo Marx planejava pels passadissos del Parlament.

Els partits d'esquerres insten a Torra a convocar eleccions al més aviat possible. En canvi, JxCat anunciava que si Torra no vota, cap dels diputats de Junts tampoc ho farà. Però quan ha arribat el moment estrella del dia, la votació als pressupostos del Parlament, Torra no estava present a l'hemicicle i no posa en perill ni Torrent ni els funcionaris. Per cert, que els pressupostos refusats havien estat elaborats pel vicepresident Josep Costa, qui no els ha defensat davant del plenari.

Costa estava capficat en redactar un text que reclama el manteniment de Torra com a diputat. Aquest era el text que s'havia de reconsiderar, però que mai ningú havia votat. Els surrealistes es farien creus del que passa aquests dies al Parlament. Torra no s'atreveix a dissoldre la Cambra i ERC, per la seva part, no s'atreveix a deixar caure un govern a l'espera que s'aprovin uns pressupostos que ha pactat amb Comú-Podem i que diversos sectors de JxCat no veuen positivament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides