La Mesa del Parlament manté Quim Torra com a diputat

Els vots dels independentistes, Comuns i el PSC ratifiquen l'informe dels lletrats contrari a la JEC
Roger Torrent, president del Parlament
Roger Torrent, president del Parlament

El Parlament ha ratificat avui dimarts que Quim Torra manté l'acta de diputat, i per tant segueix sent president de la Generalitat, malgrat el pronunciament de la Junta Electoral Central (JEC), que va decidir la inhabilitació de Torra per haver-la desobeït. Torra ha recorregut la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per la qual cosa la JEC no es pot atribuir competències de l'Alt Tribunal.

La Mesa del Parlament ha ratificat punt per punt l'informe dels lletrats que consta de 45 pàgines. Ha obtingut el vot favorable dels grups independentistes, els Comuns i el PSC. PP i Ciutadans, per contra, han demanat formalment que el president del Parlament, Roger Torrent, comenci la ronda de contactes prèvia a l'elecció del president català.

Malgrat això, en l'informe dels lletrats signat pel lletrat major, Joan Ridao, i el lletrat Antoni Bayona, es deixa ben clar que la JEC "no té competència" alguna per declarar la incompatibilitat d'un diputat català. A més, recorda en la seva conclusió, que la JEC tampoc pot decretar una "inelegibilitat sobrevinguda". Segons el text de l'informe jurídic avalat per la Mesa, "l'acord de la JEC del 3 de gener de 2020 pot lesionar el dret fonamental de participació política del diputat Joaquim Torra i Pla".

A més a més, recorden que encara està pendent el recurs de cassació contra la sentència penal dictada pel TSJC contra Torra: "Cal tenir present que, fins al moment, el Tribunal Suprem no s'ha pronunciat de manera definitiva sobre l'acord de la JEC del 3 de gener de 2010, ni sobre les mesures cautelars de suspensió demanades pel president de la Generalitat. La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem, a més, va acordar seguir tramitant l'incident de suspensió. En conseqüència, la sol·licitud de mesures cautelars es troba actualment en curs, i això s'ha de tenir en consideració a l'efecte de preservar en tot moment el dret fonamental a la tutela judicial efectiva", diu el Parlament.

Finalment, l'informe jurídic assegura que "els fonaments jurídics de la interlocutòria del Tribunal Suprem del 10 de gener de 2020, i en concret la remissió específica que s'hi fa a la sentència, introdueixen dubtes fonamentats sobre l'executivitat dels acords adoptats" per la Junta Electoral Central i la Junta Electoral Provincial en casos com el que han analitzat, fins que no sigui resolt el recurs de protecció de drets fonamentals interposat pel president de la Generalitat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides