Els Reis d’Igualada es queden sense retransmissió de TV3 pel ‘blackface’

El moviment que defensa que el rei Baltasar i el seu seguici no vagin pintats i la comissió organitzadora no es posen d'acord i la televisió pública es decanta per Martorell
El rei Baltasar a la cavalcada d'Igualada

La cavalcada de Reis més antiga de Catalunya, la d'Igualada, compleix enguany 125 anys; un aniversari que volia celebrar amb la retransmissió de la festa per TV3 la nit del 5 de gener. Tot i l'interès inicial, finalment la televisió pública catalana s'ha desdit per la polèmica del 'blackface' i ha acabat decantant-se per Martorell.

L'entitat "Casa nostra, casa vostra", impulsora de la campanya "Baltasar de veritat", reclama que el rei Baltasar i els patges no siguin pintats de negre, com fins ara i des de fa 125 anys. De fet, l'entitat ja va denunciar l'any passat que Igualada era una de les poques capitals de comarca que no tenia un rei sense pintar i que això era intolerable.

El moviment exigeix a Igualada, com també a la resta de Catalunya, que el rei Baltasar i els seus patges siguin autèntics i no voluntaris pintats de negre. La fundació privada que gestiona la centenària festa es va mostrar disposada inicialment a estudiar alguns canvis, com ara incrementar la presència de patges blancs o rossos, però en cap cas s'ha mostrat mai disposada a acceptar el rei Baltasar i els prop de 900 patges que participen en la festa de la capital de l'Anoia sense pintar.

TV3 es va reunir amb l'organització de la cavalcada igualadina, interessada en la seva retransmissió. Això no obstant, vista la polèmica i la poca voluntat de les parts per arribar a un acord, la televisió pública catalana va buscar una cavalcada menys problemàtica i finalment ha triat Martorell, a on el rei Baltasar sí que és autèntic. La cavalcada de Martorell ja va ser retransmesa per TV3 l'any 2009.

La reacció de TV3 no ha agradat ni a l'organització ni al govern de l'Ajuntament d'Igualada, molest especialment amb les exigències de les entitats que demanden els canvis. El govern que presideix Marc Castells (JxCat) defensa que la Festa de Reis mai ha tingut cap connotació racista i lamenta les pressions que han acabat impedint la retransmissió.

Les dones no podien participar en la festa

La cavalcada dels reis d'Igualada, que busca la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, arrossega altres polèmiques al llarg de la seva història. La comissió organitzadora es va oposar fins a l'any 2004 a la presència de dones a la festa, al·legant també motius de tradició; la pressió de diferents col·lectius de la ciutat va acabar doblegant la tossuderia organitzativa. La polèmica també envolta l'elecció dels tres reis, que son triats a dit per l'organització i que, per ser-ho, han de pagar elevades quotes sota el pretext d'eixugar despeses com ara la compra de caramels.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides