TV3: fallida econòmica, queixes laborals i pèrdua de credibilitat

El comitè d’empresa ha convocat vagues de quinze minuts enmig de la programació dels pròxims dies coincidint amb el proper cessament del director, Vicent Sanchis
Assemblea dels treballadors de TV3 a l'exterior de l'edifici
Assemblea dels treballadors de TV3 a l'exterior de l'edifici

Els dies de Vicent Sanchis com a director de TV3 estan definitivament comptats. L’aprovació al Parlament de Catalunya de la modificació de la llei que regula el nomenament dels membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) comportarà la renovació d’aquests càrrecs i també la dels directius de TV3 i Catalunya Ràdio. Sanchis se n’anirà deixant una televisió pública arruïnada, ignorada per la majoria dels catalans i amb uns treballadors que acaben de convocar un calendari de vagues que va començar aquest dijous. 

Dues assemblees de treballadors de TV3 van confirmar el passat dia 21 de novembre la convocatòria d’aquestes vagues. Les seves reivindicacions són “recuperació de les 35 hores de conveni; pla de renovació i manteniment de la plantilla, amb jubilacions parcials i contractes de relleu; substitució de les baixes i contractació per als pics de feina i una solució definitiva satisfactòria per als més de 80 contractes indefinits no fixos”.

En el plec de reclamacions dels treballadors també s’hi recull “la urgència de tenir ja un contracte plurianual que doni estabilitat pressupostària i incorpori en els objectius de futur la renovació de la plantilla”. Les mobilitzacions consisteixen en quinze minuts de vaga al llarg de diversos dies, que s’allargaran fins al 20 de desembre, si no s’obté una resposta satisfactòria per part de les direccions de TV3 i la CCMA.

“Després del període de Nadal continuarem amb les vagues i mobilitzacions si la direcció i l’Administració no reaccionen i s’asseuen a resoldre seriosament els problemes laborals que han generat”, afegeix el comunicat emès pel comitè d’empresa. Els 15 minuts de vaga es faran enmig dels telenotícies o de programes com Planta baixa, Està passantEls Matins i Polònia, i fins i tot de la telenovel·la Com si fos ahir

Cada cop que els treballadors de la televisió de la Generalitat han amenaçat amb vagues i mobilitzacions, el seu director ha corregut a demanar solucions econòmiques al govern de la Generalitat. El mateix Vicent Sanchis aprofita cada compareixença a la Comissió de Control de la CCMA al Parlament de Catalunya per queixar-se de la precarietat de recursos de l’emissora. En situacions límit sempre sol arribar un ingrés financer d’urgència per aturar la revolta.

Malgrat que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats, el president Quim Torra va descobrir la via, a finals del mes d’octubre, per entregar 5,75 milions d’euros a la CCMA perquè pagués els augments de sou i els endarreriments salarials pendents.Aquesta mesura, però, no ha estat suficient perquè el comitè desconvoqués les mobilitzacions previstes. 

TV3 s’ha convertit en un monstre burocràtic i econòmic totalment descontrolat i en fallida. Els ingressos publicitaris s’han desplomat i els costos de mantenir les seves infraestructures i una plantilla amb empleats que cobren uns sous molt elevats en comparació amb els de la resta de la professió posen en risc la seva continuïtat. Aquesta plantilla està formada per uns dos mil treballadors que no estan disposats a acceptar raons patriòtiques per renunciar a part dels seus salaris o compensacions per jubilacions anticipades. Val a dir que tampoc no han volgut jugar la carta de posar en perill l’emissió d’actes o manifestacions processistes, la qual cosa hauria estat una veritable heretgia per a Torra, Sanchis i l’audiència gairebé exclusivament independentista de la cadena. La pèrdua de credibilitat de l'emissora la constata el mateix Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat que en els seus informes detecta que l'audiència no independentista n'ha desconnectat.

Coneixedor del paper imprescindible de TV3 per mantenir viu i fort l’esperit processista, una de les primeres decisions de Quim Torra quan va arribar a la presidència de la Generalitat va ser ingressar 20 milions d’euros per fer front al deute amb Hisenda. Sanchis l’havia amenaçat amb la suspensió de programes com Polònia o Preguntes freqüents, dues de les joies de la corona mediàtica independentista, i Torra ho va tenir molt clar.

El mes de març passat, el consell de govern de la CCMA va comunicar que havia aconseguit tancar l’exercici del 2018 “amb estabilitat pressupostària”. Havia ingressat 317 milions i n’havia gastat 308. Després de pagar impostos i deutes, els comptes havien quedat pràcticament equilibrats. El cert és que TV3 està pràcticament en fallida. Més de la meitat del seu pressupost es dedica a pagar els sous dels treballadors. Més de la meitat d’aquests treballadors cobren entre 50.000 i 70.000 euros anuals. Sanchis s’ha queixat que el seu sou és baix. Cobra uns 110.000 euros a l’any. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides