“La teva identitat digital és un camp de batalla”

El 1989, Barbara Kruger va llançar l'eslògan "El teu cos és un camp de batalla", per atacar els estereotips neocapitalistes que es creaven fent un ús il·legítim del cos de la dona.

Fa temps vaig estar a Facebook. Després vaig tenir una feina que m'ho complicava i vaig decidir sortir-ne. Vaig esborrar el compte, i amb això van desaparèixer tots els contactes. No ho vaig trobar a faltar. Aquest any m'ha agafat per tornar-hi. Dues vegades. Trenta dies en total. Amb dos perfils diferents. Un d’identificable per les meves amistats. Volia observar i interactuar. Estava sorpresa que en un lapse tan breu de temps fins i tot la política es fes, sobretot, a Twitter, un lloc que sembla tan universal com l'aire. I he descobert que la identitat digital és el nou camp de batalla. En realitat per això és gratis. A partir d'aquí les meves observacions.

Facebook segueix sent un espai familiar. Ens fem amics. Gairebé es podria emetre en horari infantil. Moltes fotos, molts missatges d'autoajuda, molta publicitat d'esdeveniments. Els artistes i periodistes de sempre compartint les mateixes coses. Algun acudit. Què poca gent que queda que valori la importància del riure! Sí que ho he trobat més polititzat. Però fins on jo he arribat, gairebé totes les persones actuen amb pudor. Facebook tendiria a un cert conservadorisme.

Però a Twitter, com ja saben, no t’ha d'acceptar ningú. Entri vostè i gaudeixi… d’un alt nivell de bel·ligerància, de caos i de manca d'escrúpols. El liberalisme en la seva màxima expressió. Aquesta xarxa ofereix un star system. Les opinions de polítics, periodistes, twittaires, setciències, escriptors i en realitat qualsevol persona. És difícil seguir els primers sense pensar que pateixen algun tipus de deliri que els fa dir una cosa i la contrària constantment. Encara que això en realitat és ara la política.

Els periodistes es confonen sovint amb els twittaires. Es distingeix els periodistes veterans dels novells per la falta de professionalitat i sensibilitat dels segons. Són fills de la velocitat d'internet. Però a diferència dels sèniors, que somien amb que la xarxa sigui només un aparador que augmenti el nombre de lectors, no se senten atacats quan algú realitza una crítica a la informació que comparteixen. Als més veterans, a la facultat no els van preparar per a la rèplica lliure, i no són tots molt destres en l'art de l'debat. La xarxa és, entre altres coses, la societat regalant la dignitat de tots els seus intel·lectuals al neoliberalisme més agressiu, fent-los esclaus de la manca de reflexió i criteri que proporciona l'entorn digital.

Twittaires coneguts i desconeguts. Estrelles digitals de qui tenim poques referències més enllà del seu estil i les seves afinitats. M'han semblat persones mentalment àgils. I més encara aquells que aconsegueixen crear, voluntàriament o involuntària, tendències i cossos. Cossos col·lectius estereotipats sobre els quals es lliurarà la batalla política. Aquests cossos als quals s'uniran cegament aquells que trobin una identitat en la qual sentir-se acceptats. Violència patriarcal de plataforma. Per a la recollida de dades per part de sistema. Per al control social.

En els seus cossos col·lectivitzats, comprats al mercat digital de les xarxes, s'exerceixen les violències que legitimen el capitalisme més salvatge. Les persones, igual que abans denigraven aquelles que no complien uns estàndards de bellesa física o racial, ara, dividides en faccions, s'agredeixen emocionalment unes a les altres, sense autoinflingirse les ferides que en realitat els farien lliures.

A Twitter s'emeten els missatges virulents i aterridors que sorgeixen de la por al dolor i al creixement, humà i social, per als quals el benestar no ens ha preparat. Per acabar incorporant-se a constructes hegemònics acabats d'estrenar, en què les altres identitats són enemigues. Comprar ira al mercat identitari en comptes de reapropiar-se d'aquesta. Com comprar un videojoc.

Com Barbara Kruger va parlar sobre el cos de la dona, jo també crec que les xarxes són el mitjà per als propòsits més violents del neocapitalisme. I estem donant forma als seus objectius. Adoptant identitats prefabricades per algoritmes. Totes. Sense pensament crític. Sense dissidència. Cadascuna decideix què fer amb el seu cos, amb la seva identitat digital. O no.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides